Ελλάδα και η Γαλλία ως γνωστό, υπέγραψαν χθες μια τεράστιας σημασίας συμφωνία για την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3 δισεκατομμύρια δολάρια), στο πλαίσιο ενός αναπτυσσόμενου προγράμματος όπλων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse.
Η Γαλλία στηρίζει σθεναρά την Ελλάδα στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία σχετικά με την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Η συμφωνία αφορά 18 αεροσκάφη Rafale, 12 από τα οποία θα έρθουν "μέσα" από τις πολεμικές μοίρες της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι καινούργια, έχοντας στόχο να ενισχυθεί άμεσα η ελληνική πολεμική αεροπορία, κατά τη διάρκεια των τακτικών αψιμαχιών τους με Τούρκους πιλότους στο Αιγαίο.
Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, "στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις" και κυρίως στην Άγκυρα.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε ότι η παράδοση των πρώτων έξι αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.Ομάδα Ελλήνων πιλότων και τεχνικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να ταξιδέψουν στη Γαλλία για εκπαίδευση τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι ότι θα καταβληθούν 400 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό και τις διάφορες ανάγκες πυρομαχικών του αεροσκάφους Rafale.
Αναφέρεται ότι τα πυρομαχικά του ελληνικού μαχητικού 4++ γενιάς θα περιλαμβάνουν επίσης τον πύραυλο Meteor με δυνατότητα πλήγματος πέραν του ορίζοντος, ο οποίος παράγεται από την MBDA, και διαθέτει βεληνεκές 120 km.
Μιλάμε για ένα άκρως προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος από τους καλύτερους στον στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία. Έχει βάρος 190 kg, μήκος 3,7 μέτρα και διάμετρο 178 mm. Τα 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα παραδοθούν θα είναι στο πρότυπο F3R.
Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ''η Ελλάδα σχεδίαζε να αγοράσει μαζί με τους πυραύλους MICA NG και πυραύλους Κρουζ SCALP. Όσον αφορά το ζήτημα, αναφέρθηκε ότι μια ομάδα αξιωματούχων της MBDA συναντήθηκε με Έλληνες αξιωματούχους τον Σεπτέμβριο του 2020.''
Οι Τούρκοι στέκονται και στο γεγονός ότι η επίσκεψη της Παρλί πραγματοποιήθηκε την ημέρα που Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούσαν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με τα συμφέροντα τους στη Μεσόγειο. Η ελληνική πλευρά τόνισε σε όλους τους τόνους ότι οι συνομιλίες δεν ήταν «διαπραγματεύσεις» και «δεν ήταν δεσμευτικές».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε μια «ισχυρή» αναβάθμιση στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το πρόγραμμα, το πιο φιλόδοξο που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, περιλαμβάνει τέσσερις φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων, τέσσερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα , αντιαρματικά όπλα, τορπίλες , πυραύλους για μαχητικά αεροσκάφη και 15.000 ΕΠΟΠ έως το 2025.
Η χώρα μας όταν και εφόσον υλοποιηθούν όλα αυτά τα προγράμματα, θα αποκτήσει πραγματικά στρατηγικές ικανότητες για πλήγματα βαθειά εντός της τουρκικής επικράτειας, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Άγκυρα και τα νεο-Οθωμανικά όνειρα της στην περιοχή μας.