Διερευνητικές
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Διερευνητικές: Οι Τούρκοι απαίτησαν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών & έθεσαν ζήτημα εναέριου χώρου!

Σε συμφωνία για διεξαγωγή του επόμενου γύρου των επαφών στην Αθήνα ήρθαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά τη σημερινή συνάντησή του στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών μεταξύ των δύο πλευρών.  

Ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε, στις οποίες συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. 
 
H ελληνική αποστολή αναχώρησε από το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, από τα γραφεία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου έγιναν οι επαφές.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν γύρω στις 11 και ολοκληρώθηκαν σχεδόν μετά από 3,5 ώρες. Πληροφορίες από τη γείτονα αναφέρουν πως το τουρκικό ΥΠΕΞ σε λίγη ώρα θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα.
 
Oι Τούρκοι έθεσαν στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό. 

Η δήλωση  του Καλίν:

«Έπειτα από 4,5 χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν πάλι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Έχουμε την επιθυμία γι' αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα ενδιαφέρουν όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.
 

Η απάντηση της ελληνική πλευράς παραμένει άγνωστη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ