Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα ''σέρνεται'' σε διαπραγματεύσεις: Η επικοινωνία Σουρανή-Καλίν καθόρισε τα πάντα

Όπως φαίνεται η Ελλάδα παρά τις τουρκικές προκλήσεις επιθυμεί να ''συρθεί'' σε διάλογο. Ήδη από χθες, όπως σας αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, έγιναν γνωστές οι επιδιώξεις της Τουρκίας.  

Συγκεκριμένα, η Τουρκία θέλει να συζητηθούν τα εξής ζητήματα: 

  • Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα
  • εναέριος χώρος
  • αποστρατικοποίηση νησιών 
  •  καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων 
  •  κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) 
  • και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης   

Το παρασκήνιο των διερευνητικών 

 

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του τουρκικού προεδρικού μεγάρου υπήρξε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Η σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, κ. Ελένη Σουρανή, είχε επικοινωνία με τον στενό σύμβουλο του Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. 

Οι δύο συνομιλητές, αφού αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά, πραγματοποίησαν μια πρώτη συζήτηση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών - το τηλεφώνημα έγινε πριν οριστικοποιηθεί η 25η Ιανουαρίου ως ημέρας συνάντησης των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη για τον 61ο γύρο των επαφών. Ενδεχομένως και το συγκεκριμένο τηλεφώνημα να συνέβαλε προκειμένου να καθίσουν πριν το τέλος του μήνα οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά όμως, την στιγμή που Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις συναντήσεις τους με τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αγκυρα, αφού ανακοίνωσαν με ικανοποίηση την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες. 

Παράλληλα, απείλησαν με το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που η Ε.Ε. τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα. Λίγες ώρες μετά, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή» δημοσίευσε τα θέματα που θέλει να συζητήσει η Αγκυρα με την Ελλάδα και περιλαμβάνει από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι και περιοχές έρευνας και διάσωσης. 

Σημειώνεται ότι, στον επόμενο γύρο των διερευνητικών, από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. 

Από την τουρκική πλευρά η σύνθεση θα είναι, εκτός απροόπτου, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο, εκ των γνωστών των θεμάτων του Αιγαίου και πρώην στέλεχος των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στην Αθήνα και στη Ρόδο, Μπαρίς Καλκαβάν. 

Θα κερδίσει κάτι η Ελλάδα από αυτές τις συνομιλίες, ή θα βρεθούμε προ τετελεσμέων;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ