Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις. Ρίχουν ''πυρά'' τόσο κατά του Α/ΓΕΕΘΑ, όσο και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Με προκλητικό τρόπο μιλάνε πάλι για αποστρατικοποίηση νησιών και αναφέρουν τα εξής:
''Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ανέβηκε στη συνέχεια στην κανονιοφόρο «Κάσος» του Πολεμικού Ναυτικού.
Σε δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε:
''Το 2020, φυλάξαμε τα σύνορά μας στον Έβρο, φυλάξουμε τα σύνορά μας στη θάλασσα. Το Λιμενικό, σε αγαστή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιτελέσαμε το καθήκον μας. Και βέβαια αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς, με τις αφίξεις παράνομων μεταναστών, να έχουν μειωθεί άνω του 80% μέσα στο 2020 και ουσιαστικά τα νησιά μας έχουν αποσυμφορηθεί από το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν πριν από ένα χρόνο.
Οπότε και στο δικό σας πρόσωπο, κύριε κυβερνήτα, θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ναυτικού μας, αλλά και φυσικά όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν μάχη σε όλα τα μέτωπα.''
Οι Τούρκοι βγάζουν ''αφρούς'' με τον Α/ΓΕΕΘΑ! Οι Τούρκοι αναφέρονται συνέχεια στο Στρατηγό, κάτι που σημαίνει πως φοβούνται με όσα λέει.
Έτσι χρειάζεται καθημερινά. Τα μηνύματα αυτά δεν είναι μόνο συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά. Οι Τούρκοι πρέπει να ακούνε συνέχεια ότι είμαστε ενωμένοι και πως όποτε και εάν χρειαστεί, θα πάρουν την δέουσα απάντηση από τις Ελληνικές ΕΔ.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να περνάει καθημερινά η Ελλάδα προς την Άγκυρα. Πρέπει να ξέρουν ότι κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις ΕΔ, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την ελληνική πολεμική μηχανή!
Έρχεται κίνηση-ματ από Αθήνα
Tο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται στη Βουλή προς κύρωση το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για μια απόφαση της Αθήνας που συνιστά μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι σε θέση να ασκεί τα δικαιώματα της χώρας και συνάπτει συμφωνίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χαρακτηρίζεται και ως ένα ακόμα βήμα προκειμένου να προχωρήσει και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Τίρανα έχουν ήδη συμφωνήσει να παραπέμψουν την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, βήμα που υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά τις εκλογές στην Αλβανία, με την έναρξη των διαβουλεύσεων για τη σύνταξη του απαραίτητου συνυποσχετικού.
Ειδικά ως προς την Αλβανία, η συμφωνία για παραπομπή του θέματος στη Χάγη, αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα. Κάτι που η Τουρκία φυσικά δεν κάνει, προκαλώντας όπως μπορεί, εκθέτοντας απαιτήσεις που κινούνται πέρα και πάνω από κάθε λογική ή έννοια διεθνούς δικαίου.
Επόμενο βήμα η επέκταση νότια της Κρήτης
Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο εξετάζεται να είναι το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των γραμμών βάσης και νότια της Κρήτης – με τα τοπογραφικά να τελούν ήδη υπό επεξεργασία στο ΥΠΕΞ.
Οι περιοχές του Αιγαίου που προκαλούν την αντίδραση της Τουρκίας τοποθετούνται για αργότερα, με το προεδρικό διάταγμα να υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».