Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία σε Ελλάδα: ''Απελευθερώστε τώρα τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου!''

Η Τουρκία μετά από έξι μέρες πήρε με επίσημο πλέον τρόπο θέση για το κατασκοπευτικό ''θρίλερ'' που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

 

Πριν λίγο είχαμε ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το ζήτημα 

 

''Η Τουρκία καταδικάζει την κράτηση τουρκικού προξενικού αξιωματούχου για υποψία κατασκοπείας κατά της Ελλάδας. Η διαδικασία που οδήγησε στην κράτηση του Sebahattin Bayram, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.''

 
''Η αστυνομία στην Ελλάδα έχει συλλάβει έναν Τούρκο προξενικό αξιωματούχο για υποψία κατασκοπείας, δήλωσε μια ανώτερη ελληνική πηγή την Παρασκευή, σε μια υπόθεση που ενδέχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ'', αναφέρουν την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Nωρίτερα, όπως σας είχε αναφέρει πρώτο το Πενταπόστσγμα, μετά τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, συνελήφθη και ο μάγειρας, τον οποίο ο 35χρονος είχε στρατολογήσει. Οι δυο άνδρες κατηγορούνται για κατασκοπεία. 

Ο μάγειρας, που εργαζόταν σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο, συνελήφθη στην Κομοτηνή από άνδρες της Ασφάλειας. Νωρίτερα, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου είχε συλληφθεί όταν αποφάσισε για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (η κατασκοπεία μια εξ αυτών) με υπόμνημα και ενώ είχε πάρει πέντε μέρες προθεσμία. 

Ο 54χρονος μάγειρας βρισκόταν στην Κομοτηνή αφού μετά την απόλυσή του από την εταιρία όπου εργαζόταν, έφυγε για τον τόπο καταγωγής του.  

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής. 

Ενα ερώτημα που επαναλαμβάνεται έπειτα από συλλήψεις για κατασκοπεία είναι το εξής: Τι λόγο έχει μια μυστική υπηρεσία να στρατολογεί πράκτορες που φωτογραφίζουν π.χ. πολεμικές εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, την εποχή των δορυφόρων και εφαρμογών όπως το Google Earth;  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ίδιο συνέβη και μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η αστυνομία, έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ, προχώρησε στη σύλληψη δύο Ελλήνων μουσουλμάνων για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας. Σε ιστοσελίδα με ειδήσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αναφέρεται για παράδειγμα: «Εν έτει 2020 που η τεχνολογία έχει απογειωθεί και ειδικά η Τουρκία έχει επενδύσει δυναμικά στην παραγωγή και εξέλιξη των drones, τι παραπάνω έχει να τους δώσει το μάτι ενός μάγειρα μέσα από το μαγειρείο του πλοίου;».  

Μια πειστική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είχε δώσει ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου συνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς. Καταθέτοντας στη δίκη του Γερμανού κατασκόπου της ΜΙΤ, που συνελήφθη το 2014 να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κω, είχε πει: «Η θέση του στρατοπέδου μπορεί να φανεί στο Google, όχι όμως και τα μέσα που διαθέτει».  

Με λίγα λόγια, οι Τούρκοι κατέγραφαν κάθε κίνηση, οπλικά συστήματα και πρόσωπα. Μην ξεχνάμε πως πάνω στους κατασκόπους βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ