Απίστευτο και όμως αληθινό. Σε δηλώσεις του πριν λίγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δήλωσε ικανοποιημένος από την στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας!
Πρόκειται για δηλώσεις που προβληματίζουν. Υπάρχει ελληνική διπλωματία; Τι άλλο περιμένει η Αθήνα;
Με λίγα λόγια ο Κ. Μητσοτάκης, ''αδειάζει'' τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς εδώ και μήνες ζητούσε εμπάργκο όπλων. Είδαμε μία τέτοια εξέλιξη χθες; Όχι!
Και κάτι τελευταίο που δεν μας άρεσε: ''Ένα βήμα τη φορά κάνει η ΕΕ και δεν είναι αυτοσκοπός για την Ελλάδα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας'', είναι οι δύο φράσεις που κρατάμε από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε και ξεκλειδώνουν για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ, είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι έτσι θα τρέξουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας και μέσα στο 2021 θα εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι.
Αναλυτικά
''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά τις τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε μία εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποβάλει μια γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Και στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ και συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξε απολύτως σαφής'', είπε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.
''Στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών εφόσον αυτές ξεκινήσουν η αποχή από παράνομες δραστηριότητες.
Ένας όρος που έθεσε η Ελλάδα. Γίνεται και ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού. Όπου τονίζεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία από την άλλη γίνεται και σαφής αναφορά ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπισεί τα δίκτυα των παράνομων διακινητών'', συμπλήρωσε.
Είπε ακόμα ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω να μην παρερμηνευθεί αυτό το μήνυμα».
Για τον ρόλο που θα παίξει η Προεδρία Μπάιντεν ο πρωθυπουργός είπε: «Πιστεύω ότι στα συμπεράσματα αποτυπώνεται μια επιθυμία της Ευρώπης για πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια».
Αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα ληφθούν άμεσα από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για του S400. «Η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Για την ενόχληση της Άγκυρας απέναντι στο κείμενο συμπερασμάτων αλλά και για ενδεχόμενο έναρξης των διερευνητικών επαφών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Εύχομαι να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις για να διαμορφωθεί το τοπίο για να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία», τόνισε.