Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Καμία κύρωση σε Τουρκία

Οι κυρώσεις δεν αποφασίστηκαν ούτε και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Αντίθετα, δόθηκε κι άλλη περίοδος χάριτος στην Άγκυρα, έως τον Μάρτιο αυτή τη φορά. 

Η Σύνοδος Κορυφής ήταν ακόμη ένα θρίλερ, με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. να καταλήγουν τις πρώτε πρωινές ώρες της Παρασκευής (11.12.2020) σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά κυρώσεις δεν επέβαλε.   

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

Πάντα σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του Oruc Reis και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». 

 

Αναλυτικά τα συμπεράσματα για την Τουρκία 

 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανασκόπησε τα συμπεράσματά του της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς η Τουρκία προχώρησε σε μονομερείς πράξεις και προσκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της έναντι της ΕΕ, κρατών μελών, και ευρωπαίων ηγετών. Οι μονομερείς και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, περιλαμβανομένης και της κυπριακής ΑΟΖ. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την απόσυρση του σκάφους Oruc Reis και επιμένει σε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση ώστε να επιτρέψει την έναρξη και την ομαλή συνέχεια των απευθείας διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο επανεπιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική Ευρω-τουρκική ατζέντα παραμένει επί τάπητος, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει εταιρική σχέση με την Ένωση, και τα κράτη – μέλη, και να επιλύσει τις διαφορές δια μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει περιοχές ενδιαφέροντος όπως η οικονομία και το εμπόριο, διαπροσωπικές επαφές, διαλόγους υψηλού επιπέδου και συνεχιζόμενη συνεργασία σε μεταναστευτικά θέματα. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια στους σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία και να συνεργαστεί για μια υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη μέλη και να εντείνει τις προσπάθειες στη μάχη κατά των δουλέμπορων.

Ανακαλώντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών μελών της, όπως επίσης και στη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας:

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες βασισμένες στη συμφωνία της 11ης Νοεμβρίου του 2019, σχετικά με περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

Καλεί τον Ύπατο Αρμοστή και την Κομισιόν να καταθέσουν μια έκθεση για την κατάσταση αναφορικά με τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και για τα όργανα και τις επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε, [περιλαμβανομένης και της διεύρυνσης των όσων προαναφέρθηκαν] το αργότερο μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Συμβούλιο καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια, και καλεί σε πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπ αριθμόν 550 και 789. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνεκτική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και σε συνάρτηση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και σε ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Αναμένει από την Τουρκία να κάνει το ίδιο.

Το Συμβούλιο ζητεί από τον ύπατο αρμοστή να προχωρήσει την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ θα επιχειρήσει να συντονιστεί σε θέματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες»

Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα

Πράγματι στα συμπεράσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα γίνεται αναφορά στην επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων, με παραπομπή στη συμφωνία της 11ης Νοεμβρίου του 2019. Επιπρόσθετα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των περιοριστικών μέτρων στο Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου.

«Ανακαλώντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών μελών της, όπως επίσης και στη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας», τονίζεται στα συμπεράσματα και προστίθεται:

  • «Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες βασισμένες στη συμφωνία της 11ης Νοεμβρίου του 2019, σχετικά με περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Καλεί τον Ύπατο Αρμοστή και την Κομισιόν να καταθέσουν μια έκθεση για την κατάσταση αναφορικά με τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και για τα όργανα και τις επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε [περιλαμβανομένης και της διεύρυνσης των όσων προαναφέρθηκαν], το αργότερο μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου του 2021». 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ