Ελληνοτουρκικά

Γιατί δεν μας ξαφνιάζει η ήπια στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας

Η ΕΕ δεν θα επιβάλλει ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τώρα, αλλά θα περιμένει την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάϊντεν τον Ιανουάριο του 2021, ούτως ώστε από κοινού ΗΠΑ-ΕΕ να ασχοληθούν σε κοινή βάση με την ταραξία Τουρκία.

Σε άρθρο μου με τίτλο, Ευρωπαϊκή Ένωση: Η ώρα της αλήθειας έφτασε - Τι θα αποφασιστεί για την Τουρκία το οποίο είχε γραφεί εδώ και δυόμιση εβδομάδες, έκανα λόγο για τις κυρώσεις που εκτιμούσα ότι θα επιβαλλόταν κατά της Τουρκίας από την ΕΕ γράφοντας συγκεκριμένα ότι:

"Η ΕΕ θα αποφασίσει τελικά τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, τα οποία θα στρέφονται κυρίως κατά προσώπων και off-shore εταιρειών εκμετάλλευσης ενέργειας, τις οποίες όμως η Τουρκία επειδή φοβάται επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ έχει ήδη φροντίσει  πρίν λίγες ημέρες να προφυλάξει «επαναπατρίζοντας τες» με νομοθετικό της διάταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και ότι επί της ουσίας δεν αναμένουμε να πληγεί ουσιαστικά η τουρκική οικονομία από τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της από την ΕΕ.

Επιπλέον όλα δείχνουν πως το λογικό είναι η Τουρκία να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική, με βάση τα νέα δεδομένα, προκειμένου να επιστρέψει σταδιακά στη Δύση.

Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος που η ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της 11-12 Δεκεμβρίου και κατόπιν σχετικής εισήγησης του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ Μπάϊντεν, θα «ρίξει την Τουρκία στα μαλακά», από πλευράς κυρώσεων για την επιθετική της στάση.

Συνεπώς είναι αναμενόμενο κατ΄εμέ, η ΕΕ να μην επιβάλλει ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τώρα, αλλά να περιμένει την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάϊντεν τον Ιανουάριο του 2021, ούτως ώστε από κοινού ΗΠΑ-ΕΕ να ασχοληθούν σα κοινή βάση με την ταραξία Τουρκία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ