«Θαρσείν χρη, τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον» που σημαίνει ότι «Πρέπει να έχουμε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα» (ρητό Δυνάμεων Πεζοναυτών)
Για να είναι το αύριο καλύτερα, θα πρέπει η χώρα μας να έχει το θάρρος να αναλάβει την πρωτοβουλία και να καθηλώσει την Τουρκία που επιθυμεί να δημιουργήσει μία παρατεταμένη ένταση φθοράς που έχει φθάσει σε οριακά σημεία, σύμφωνα με το sportime.gr
1. Τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου με τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα μαχητικά αεροσκάφη υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας – αποτροπής της χώρας μας από τον Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο και θα πρέπει να αποτελέσουν απειλή για την ενδοχώρα της Τουρκίας με τα ισχυρά πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που διαθέτει το οπλοστάσιό μας.
Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Οι πρόσφατες επιτυχείς αξιολογήσεις των στρατηγικών αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων στο ΠΒ Κρήτης αποτελούν εγγύηση για την επιχειρησιακή αντιαεροπορική ετοιμότητα της χώρας μας.
2. Η οριοθέτηση της κόκκινης γραμμής για την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρα μας, θα πρέπει να μεγιστοποιεί τα εθνικά συμφέροντα, διεκδικήσεις και δικαιώματα. Όσο περισσότερο ανεβάζεις τον πήχη των αξιώσεων – διεκδικήσεων, τόσο περισσότερο κερδίζεις στην διεθνή σκακιέρα των διεθνών σχέσεων.
Το Ισραήλ επιβιώνει γιατί έχει πρωταρχικά επενδύσει στην άμυνα – ασφάλεια.
Διακηρύσσει παντού ότι δεν έχει την ανοχή να χάσει έστω και μία μάχη στο ευρύτερο γεωπολιτικό και επιχειρησιακό του περιβάλλον. Οι κόκκινες γραμμές του Ισραήλ λειτουργούν αυτόματα εν τη γενέσει στις ενδεχόμενες απειλές και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο άμεσα.
3. Η χώρα μας θα πρέπει να καταγγέλλει καθημερινά την Τουρκία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ με επίσημα διαβήματα, ανακοινώσεις και non paper και να αποκαλύπτει την πραγματική ριζοσπαστική Ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας με τα τάγματα των μισθοφόρων της Λιβύης και Αρμενίας (όπως αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ).
Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί και έχει ενταχθεί στον άξονα Πακιστάν, Ιράν, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν και ιδεολογικά δεν μπορεί να συνεχίσει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ.
4. H στοχοποίηση της Τουρκικής οικονομίας θα πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο της διπλωματικής εκστρατείας μας, ειδικότερα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020. Οι κυρώσεις στην Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα σε κάθε επίπεδο (τελωνιακής ένωσης και προενταξιακές χρηματοδοτήσεις με την ΕΕ, στρατιωτικούς εξοπλισμούς της από χώρες της Ευρώπης, χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την συγκράτηση των ροών των μεταναστών).
Η Τουρκία διακατέχεται από έντονο φόβο για κάθε οικονομική κύρωση την παρούσα περίοδο.
5. Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια θα πρέπει να αποτελεί πάντα άμεση προτεραιότητα για την μελλοντική κατοχύρωση του δικαιώματος μας σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Το διπλωματικό – πολιτικό – επιχειρησιακό timing είναι καλό για το άμεσο μέλλον ώστε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.
Ο πιο αξιόπιστος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να κατανοήσεις το παρόν.
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας