Ελληνοτουρκικά

Αναμενόμενη η επιθυμία των ΗΠΑ ένταξης της Τουρκίας στον East Med - Με Task Force πρέπει να απαντήσει η Αθήνα

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να κρατήσουν την Τουρκία στο "άρμα" της Δύσης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Ο νέος Πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί πολλά καυτά θέματα αναφορικά με την Τουρκία, μεταξύ των οποίων είναι η επιβολή κυρώσεων λόγω των S-400, το θέμα του Ινσιρλίκ, η χαλιναγώγηση της τουρκικής προκλητικότητας σε Α. Μεσόγειο και Αιγαίο, τα οποία μας αφορούν άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε άρθρο με τίτλο «Στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ η Τουρκία: Φιλοτουρκική «πιρουέτα» Μπάιντεν υπέρ Άγκυρας», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Τζέφρι Πάιατ: «Πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση με κάθε κόστος»

Ηλεκτροσόκ προκάλεσε στην Αθήνα η κατεύθυνση της νέας αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής, όπως την σταχυολόγησε ο, δεδηλωμένος Δημοκρατικός, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Προς απογοήτευση όλων όσων πίστευαν ότι θα υπάρξει μια θεαματική αντιτουρκική στροφή, ο κ. Πάιατ όχι μόνο δεν μίλησε για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας όσον αφορά την ενεργοποίηση των περίφημων S-400, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχει θέση και για την Τουρκία στον αγωγό East Med, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Εστίας”

Η παραπάνω προσέγγιση όπως περιγράφεται στο παραπάνω άρθρο, δείχνει να μας ξαφνιάζει, ενώ η στάση των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως "φιλοτουρκική πιρουέτα". Είναι όμως έτσι ή ήταν αναμενόμενο;

Στο άρθρο μου στις 9/8/2020 με τίτλο, "Ανάλυση: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν η Τουρκία εισβάλλει στην ελληνική ΑΟΖ;" έγραφα:

“Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και δεν επιθυμούν με τίποτε να την αφήσουν να πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Συνεπώς  οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πράξουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους  για να κρατήσουν την Τουρκία στο άρμα τους.

Παράλληλα η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της τη βάση του Ιντσιρλίκ και το ραντάρ του Κιουρετσίκ. Και οι δύο παραπάνω στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο όσον αφορά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τους στην περιοχή της Μ. Ανατολής, όσο και για την αντιπυραυλική προστασία των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι διατεθειμένη να στείλει γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ συνοδεία πολεμικών πλοίων, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική αντίδραση.

Επίσης το μείζον του ελληνικού πολιτικού συστήματος επικουρούμενο από τα media, επιχειρεί να πείσει στην Ελλάδα την εσωτερική κοινή γνώμη, για την αναγκαιότητα της παραπομπής των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχοντας όμως απέναντι την Τουρκία η οποία θέτει επιπλέον των δύο ανωτέρω θεμάτων και θέματα εθνικής μας κυριαρχίας-γκρίζες ζώνες, εύρος ΕΕΧ, casus belli για τυχόν επέκταση των ΧΥ από 6 νμ σε 12 νμ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, FIR, περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Τέλος οι σχεδόν καθημερινές αερομαχίες στο Αιγαίο, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών κατοικημένων και ακατοίκητων νησιών είναι πλέον καθημερινότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναγκαία TASK FORCE με έδρα την Κρήτη

Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να προβεί ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ μαζί με τουλάχιστον τις δύο πρώτες, αν όχι όλες από τις παρακάτω χώρες, όπως Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο στη δημιουργία TASK FORCE με έδρα την Κρήτη.

Ειδικά με τη Γαλλία και την Αίγυπτο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μαζί μας, αυτό δεν φαντάζει δύσκολο ακόμη και τώρα.

Η εν λόγω TASK FORCE, να διαθέτει Διοίκηση-Επιτελείο -μαχητικά αεροσκάφη-πολεμικά πλοία και ειδικές δυνάμεις προερχόμενες από τις παραπάνω χώρες, οι οποίες να περιπολούν μεταξύ Κύπρου-Κρήτης-Καστελόριζου, αποτρέποντας οποιαδήποτε αυθαίρετη τουρκική ενέργεια στην υπόψη περιοχή.

Αν το παραπάνω υλοποιηθεί η Τουρκία θα βρεθεί στην πράξη απέναντι σε αυτές τις χώρες και το πιθανότερο είναι να μην προβεί σε αυθαιρεσίες.

Αν όμως η χώρα μας δεν προβεί στην παραπάνω ενέργεια έστω και τώρα, εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ πιθανό οι εξελίξεις να είναι οι ακόλουθες:

Οι ΗΠΑ είναι πάρα πολύ πιθανόν να ενθαρρύνουν την Τουρκία να εισαχθεί στον EAST MED.

Η Ελλάδα θα συνηγορήσει υπέρ αυτής, με γνώμονα πάντα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

Η Τουρκία τότε εκτιμώ ότι θα θέσει διαφορετικούς όρους από αυτούς που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, «κουρεύοντας» μέρος της ελληνικής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Κρήτης, εξαφανίζοντας παντελώς της ΑΟΖ του Καστελόριζου, επιμένοντας έτσι εν μέρει στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διαφοροποιώντας το ελάχιστα.

Η Ελλάδα θεωρώ πολύ πιθανό να πιεστεί από τις ΗΠΑ κυρίως και δευτερευόντως από το ΝΑΤΟ να ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις.

Παράλληλα και προκειμένου να γίνει πιεστικότερη η Τουρκία, θεωρώ πολύ πιθανό να δώσει εντολή απόπλου σε γεωτρύπανό της συνοδεία πολεμικών πλοίων της.

Η χώρα μας θα προσπαθήσει πολιτικά και διπλωματικά αρχικά να αποτρέψει την κίνηση αυτή των τουρκικών πλοίων.

Εάν δεν το πετύχει, κάτι το οποίο θεωρώ ως και το πιθανότερο να γίνει, τότε σε δεύτερο χρόνο μάλλον θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει την θαλάσσια κίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου προς την ελληνική ΑΟΖ, ακόμη και να του προκαλέσει βλάβη στους μηχανισμούς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα "καυτά" ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος

Όπως διαπιστώνετε η εκτίμησή μου 3 μήνες νωρίτερα, αναφορικά με την στάση των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την Τουρκία να εισαχθεί στον EAST MED επαληθεύεται δια στόματος του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας κ. Παϊατ

Επίσης σε πρόσφατο άρθρο-ανάλυσή μου στις 31/10/2020, με τίτλο “Η πιθανή εκλογή Μπάιντεν επηρεάζει άμεσα την ελληνοτουρκική κρίση”, έγραφα:

“Οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δείχνουν νίκη του Μπάϊντεν έναντι του Τράμπ.

Αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα σημάνει διαφοροποίηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με κάποιες χώρες και εξακολούθηση της ισχύουσας με άλλες.

Η εκλογή Μπάϊντεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας και ιδιαίτερα κατά του Ερντογάν, ο οποίος έχαιρε της «ασυλίας» του Τράμπ.

Ο νέος Πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί πολλά καυτά θέματα αναφορικά με την Τουρκία, όπως η επιβολή κυρώσεων λόγω των S-400, το θέμα του Ιντσιρλίκ, η χαλιναγώγηση της τουρκικής προκλητικότητας σε Α. Μεσόγειο και Αιγαίο, η τουρκική επιθετικότητα σε Συρία και Λιβύη, οι σχέσεις Τουρκίας με τους Κούρδους, η εμπλοκή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εκτίμηση είναι ότι θα προσπαθήσει ο Μπάϊντεν να «συνετίσει» τον Ερντογάν, πράγμα δύσκολο, αφού πιστεύω ότι παρά τις πιέσεις, οικονομικές κυρίως που θα του ασκηθούν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα ενδώσει, συνεχίζοντας την επιθετική πολιτική του.

Παράλληλα όμως οι ΗΠΑ ενδέχεται να προβούν σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης προς τον Ερντογάν σε μια νέα προσπάθεια να την επαναφέρουν και ουσιαστικά στους κόλπους των συμμαχικών χωρών.

Βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων με το πιθανότερο να επαληθευτούν στην πράξη οι εκτιμήσεις μας.

Ίδομεν...

https://youtu.be/fOLiuUnugb0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ