Ελληνοτουρκικά

Ο κομβικός ρόλος των 13 Ελληνικών φρεγατών στη… μάχη με την Τουρκία!

Το περιστατικό της επακούμβησης των φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις» τον περασμένο Αύγουστο – με την τουρκική φρεγάτα να αποχωρεί από την περιοχή με υλικές ζημιές και με το γόητρο της Αγκυρας «πληγωμένο» – ανέδειξε τις σιωπηρές «ναυμαχίες» αλλά και τον καταλυτικό ρόλο των μεγάλων μονάδων επιφανείας του ελληνικού Στόλου στις επιχειρήσεις αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Οι 13 ελληνικές φρεγάτες που διαθέτει ο ελληνικός Στόλος έχουν αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» στην παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. Χωρίς αυτές οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα συμπαγές πλωτό «τείχος» γύρω από το Καστελλόριζο και την ευρύτερη περιοχή – όπως κάνουν και τώρα – ούτε να προσφέρουν τακτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις επιτήρησης, ελέγχου και εντοπισμού του Oruc Reis και των τουρκικών δυνάμεων.

Πηγές με άριστη γνώση από επιχειρήσεις σε ανοιχτές θάλασσες εξηγούν στα «ΝΕΑ» ότι ο ρόλος των φρεγατών είναι κρίσιμος. Κι αυτό διότι σε τέτοιες παρατεταμένες κρίσεις οι μεγάλες μονάδες επιφανείας αποτελούν ένα «πολυεργαλείο» μάχης. Μάλιστα μολονότι οι ελληνικές φρεγάτες τα έχουν τα χρονάκια τους – οι 9 τύπου S έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια στα πελάγη και οι ΜΕΚΟ 20 – αυτό δεν φαίνεται καθόλου στο πεδίο των επιχειρήσεων. Η ανανέωση είναι απαραίτητη αλλά τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο και σ’ αυτή την κρίση, τα ελληνικά σκαριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύναμη πυρός

Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» και του ΓΕΝ δίνουν μεγάλο βάρος στις φρεγάτες αφού μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε μορφή «πολέμου» στη θάλασσα και υπερέχουν σε πολλά σημεία σε σύγκριση με άλλα πολεμικά πλοία. Ενα απ’ αυτά είναι ότι έχουν μεγάλη αυτονομία σε καύσιμα και γι΄αυτό μπορούν να παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις ανοιχτές θάλασσες.

Όσο χρόνια κι αν έχουν στο ενεργητικό τους στις θάλασσες οι ελληνικές φρεγάτες – και οι τύπου S και οι ΜΕΚΟ – έχουν εντυπωσιακή δύναμη πυρός και αεράμυνας ενώ παίζουν κομβικό ρόλο και χάρη στο ελικόπτερο που φέρει η κάθε μία απ’ αυτές. Είναι πρόδηλο ότι αριθμός φρεγατών έχει αναλάβει την αποστολή – σε συνεργασία με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων – να «σκανάρει» συνεχώς τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού, αλλά και των άλλων τουρκικών σκαφών. Και το έχουν κάνει με αποτελεσματικότητα έως τώρα. Αναπτυγμένες από το νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Κρήτη έως τα νότια του Καστελλόριζου. Ειδικά οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ έχουν έξτρα τέτοιες δυνατότητες χάρη στα βυθιζόμενα Sonar που διαθέτουν. Και βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπονται και οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες που έχουν οι φρεγάτες μαζί με τα ελικόπτερά τους, τις οποίες δεν έχουν άλλα πλοία του Στόλου.

Ψυχολογικές νίκες

Ο ελληνικός στόλος παραδοσιακά διέθετε πλοία που κατέγραφαν μεγάλες επιτυχίες σε πολεμικές επιχειρήσεις. Επιδίωξη είναι αυτό να συνεχιστεί με την αγορά των τεσσάρων νέων φρεγατών που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και με επιπλέον δύο με σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας. Αν συμβεί αυτό – όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά – στρατιωτικές πηγές «μία νίκη μπορεί να έρθει χωρίς καν να πέσει μία τουφεκιά, όταν ο αντίπαλος γνωρίζει ότι είσαι ισχυρός». Ο ελληνικός Στόλος κέρδισε μία σημαντική ψυχολογική νίκη τον περασμένο Αύγουστο με τη φρεγάτα «Λήμνος» που έχει ηλικία περίπου 40 ετών. Αλλά βέβαια είναι εντελώς διαφορετικό αν ο αντίπαλος γνωρίζει ότι διαθέτεις 4-5 μονάδες υπερσύγχρονες, καινούριες και ικανές να του επιφέρουν σημαντικό πλήγμα ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...