Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι συζήτησαν οι τεχνικές αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Αναφορικά με πληροφορίες που διακινεί η τουρκική πλευρά περί "ανταλλαγής απόψεων" στο πλαίσιο "τεχνικών συζητήσεων" στο ΝΑΤΟ, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, οι αναφορές σε "ανταλλαγή απόψεων" στο πλαίσιο "τεχνικών συζητήσεων" εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας πριν από λίγο έκανε λόγο για συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών κλιμακίων των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ολοκλήρωσαν τις τεχνικές συζητήσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Ανταλλάχθηκαν απόψεις κατά τη συνάντηση για μέτρα που θα αποτρέψουν πιθανή παρεμβολή μεταξύ στρατιωτικών στοιχείων. Σχεδιάζεται να επαναληφθεί η συνάντηση της επόμενες ημέρες» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1304091168297365504

Η συνάντηση αυτή έρχεται ενώ πριν από λίγες ώρες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις

Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η χώρα έδειξε πως δεν είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα πως έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η «Γερμανία μάς ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία», αλλά «αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο».

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1304084992918786048?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1304084992918786048%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2Ftourkia%2F202009108208134-tsavousgolou-I-ellada-den-einai-etoimi-gia-dialogo---I-ee-na-parameinei-amerolipti%2F

​Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και ως εκ τούτου αποφασίστηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα προχωρούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν στις 7 Αυγούστου. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δυστυχώς, η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες μεσολάβησης της Γερμανίας και πως ο ίδιος συμφώνησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε» συμπλήρωσε.

«Ανταποκριθήκαμε θετικά στην ανακοίνωση από τον γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 3 Σεπτεμβρίου. Όμως η Ελλάδα είπε "ναι" στην αρχή, αλλά ύστερα από την εξήγηση του γενικού γραμματέα είπαν "όχι"».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο ίδιος τόνισε:

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει, τότε επιμένουμε και στις προϋπόθεσεις μας».

«Η ΕΕ να παραμείνει αμερόληπτη»

Ταυτόχρονα, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να παραμείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για το θέμα με τα θαλάσσια σύνορα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ