Τις τελευταίες ώρες, φαίνεται πως "σκάνε" συνεχώς "βόμβες" από το ΝΑΤΟ.
Αξιωματούχοι της Συμμαχίας, ανέφεραν πως υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας- hot line- χωρίς όμως να γίνεται γνωστό σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή η επικοινωνία, αναφέρει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Το πλήθος των πλοίων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι κάτι που "τρομάζει" το ΝΑΤΟ και για αυτό οργανώνει αυτές τις συναντήσεις.
Το σοκαριστικό βέβαια στην όλη υπόθεση είναι πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε. θέλουν να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας... άνευ όρων.
Προβληματίζονται όπως αναφέρει έταιρος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, με τον όρο της Ελλάδας να αποσύρει η Τουρκία τα πλοία της από την περιοχή.
Μία στάση που... παραδόξως ταυτίζεται με τη θέση της Τουρκίας.
Διπλωματικό επεισόδιο φοβάται η Μέρκελ
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, Παντελή Βαλασόπουλο, η Γερμανία ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης αλλά και για το προσφυγικό.
Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, που όμως ήταν περιστοιχισμένος από ένα ολόκληρο επιτελείο - από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Όπως είπε όπως ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε μόνο με τον Ερντογάν, η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες και περιελάμβανε μια γκάμα θεμάτων εκτός από τα ελληνοτουρκικά, όπως το θέμα της Λιβύης και το κυπριακό.
Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει ξεκινήσει δυναμικά τη διαμεσολάβησή της, έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της και προγραμματίζει πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της, για αυτό και είναι φειδωλή στις δημόσιες δηλώσεις της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Βερολίνο φοβούνται μια σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη αλλά και για την Ευρώπη, αλλά φόβος υπάρχει και για το προσφυγικό.
Μαζί με τη Γερμανία και άλλες χώρες πιστεύουν ότι η Τουρκία θα «παίξει το χαρτί» του προσφυγικού. Ο κ. Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με το Spiegel, δήλωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας: «Μην αφήσεις την Τουρκία να σε εκβιάσει με το προσφυγικό. Nα είσαι με το πλευρό της Ελλάδας».
«Βρισκόμαστε σε καυτή παρασκηνιακή φάση αυτής της διαμεσολάβησης και μαζί έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το μήνυμα είναι "μην φτάσουμε στις 24 Σεπτεμβρίου γιατί τότε κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τις κυρώσεις"», τονίζει ο ανταποκριτής του Open. Σε ερώτηση του Open προς τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ για το αν θα υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι είναι συχνές οι συνομιλίες της καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και αν υπάρξει κάτι νέο για μια τέτοια συνομιλία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Επικοινωνία Τσαβούσογλου - Στολτενμπεργκ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη σκιά της ύποπτης ανακοίνωσης του τελευταίου για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε.
Η "Συμαχία" με τις τελευταίες κινήσεις από τους αξιωματούχους της, χάνει πάσα αξιοπιστία.
ΝΑΤΟ, ΕΕ και Τουρκία, με εξαίρεση την Γαλλία, θέλουν να ''στριμώξουν'' την Ελλάδα και να βρεθεί αυτή ως ''κατηγορούμενη'', με την δικαιολογία ότι δεν θέλει την ειρήνη στην περιοχή.
Ο Γενς Στόλντεμπεργκ, είτε έχοντας υποβολιμαίο στόχο να εγκλωβίσει την Αθήνα σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, είτε για να αναδείξει έναν ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει η (ανύπαρκτη μέχρι σήμερα) Ατλαντική Συμμαχία, έκανε ένα πολύ κακό διπλωματικό αλλά κυρίως επικοινωνιακό φάουλ.
Προσπάθησε να βάλει την ελληνική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία χωρίς να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.
Η επικοινωνία αυτή με τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, φαίνεται να βάζει ακόμα ένα ερωτηματικό στις κινήσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, που όπως φαίνεται, δεν είναι απλα "κλινικά νεκρό" όπως είχε αναφέρει ο Μακρόν, αλλά και επικίνδυνο, καθώς εμπλέκεται κατάφωρα πλέον ως... σύμμαχος της Άγκυρας.