Σε κρίση βρίσκεται το ΝΑΤΟ. Από την μία βοηθάει με κάθε τρόπο την Τουρκία και από την άλλη, η Γαλλία φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της και μαζί με την Ελλάδα θα ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο, με στόχο να περιορίσουν την Άγκυρα στη Μεσόγειο.
Η στάση του ΝΑΤΟ
Εξωφρενική στάση από το ΝΑΤΟ υπέρ των νέο-Οθωμανών Τούρκων την στιγμή που Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα κρίση με την Ελλάδα.
Η διοίκηση χερσαίων δυνάμεων της συμμαχίας ανακοίνωσε ότι το «ΝΑΤΟ θα παρέχει νέα προσαρμοσμένα μέτρα διασφάλισης στην σύμμαχό μας Τουρκία (TAMT) για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας.
Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων αεροπορικής άμυνας & επιπλέον παρουσία αεροσκαφών AWACS στην περιοχή και αυξημένες ναυτικές περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Την στιγμή που ο τουρκικός στόλος απειλεί τον αντίστοιχο Ελληνικό, το ΝΑΤΟ παρεμβαίνει ωμά υπέρ της Άγκυρας σε μια κίνηση που αρχίζει να θυμίζει το καλοκαίρι του 1974.
Οι Τούρκοι που αποτελούν πάντοτε το «χαϊδεμένο παιδί» της Δύσης, «υποστηρίζονται» με δράση νατοϊκών οπλικών συστημάτων εναντίον ποιου ακριβώς;
Μήπως του Ελληνικού στόλου και των αεροσκαφών της Ελληνικής ΠΑ που όλο αυτό το διάστημα τηρούν μια τρομερά ψύχραιμη στάση απέναστι στις τουρκικές προκλήσεις;
Το όλο ζήτημα πλέον ξεφεύγει από συνηθισμένη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και εισέρχεται σε ένα νέο πολύ πιο επικίνδυνο επίπεδο, στο οποίο όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις στοχοποιείται η Ελληνική πλευρά.
Η ηγεσία της συμμαχίας αντί να νουθετήσει τον νέο «Αδόλφο» της περιοχής της Μεσογείου, τον στηρίζει επιβραβεύοντάς τον.
Η Ελλάδα σε αυτήν την κρίση όπως έλεγαν πολλοί ειδικοί είναι μόνη της και αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή, αλλά τέτοια συμπεριφορά από το ΝΑΤΟ δεν αναμέναμε επουδενί.
Σε αυτήν την συγκυρία εκτιμάται ότι η πρόσφατη αποκάλυψη του Τούρκου αντιφρονούντα δημοσιογράφου Α.Μποζκούρτ, περί νέου σχεδίου «Βαριοπούλα» με πολλά παρακλάδια που παραπέμπουν στο σχέδιο «Suga», δεν νομίζουμε ότι ήταν τυχαία.
Κατά το τουρκικό σχέδιο, θα «καταλαμβάνονταν νησιά από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια.
Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.
Το σχέδιο όριζε την δημιουργία σκόπιμου προβλήματος μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που θα πραγματοποιούνταν στο Αιγαίο Πέλαγος και θα έφερνε την Τουρκία σε σύγκρουση με την χώρα μας».
Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πάντως να γνωρίζει η Άγκυρα, ότι θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση με τρόπο που θα ξαφνιάσει τους Νέο-Οθωμανούς, σε σημείο που δεν θα το πιστεύουν.
Στον αέρα, στην θάλασσα και στα νησιά μας έχουμε την κατάλληλη στρατιωτική ισχύ για να επιφέρουμε εφόσον απαιτηθεί σοβαρότατο πλήγμα σε οποιαδήποτε πιθανή προκλητική ενέργεια και αν επιχειρηθεί και αυτό τοι κατανόησαν οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα.
Kίνηση-ματ των Γάλλων
Ταυτόχρονα, η Γαλλίδα ΥΠΑΜ δήλωσε χθες πως το ''Charles de Gaulle'' η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού και ένα από τα ισχυρότερα αεροπλανοφόρα του κόσμου θα βγει και πάλι για ασκήσεις.
Δεν ανέφερε το που θα κατευθυνθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθεί στην Α. Μεσόγειο για ασκήσεις.