Ανανέωση
Πάλι λόγια από την Γερμανία.
«Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Αγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Εχω δυο μηνύματα. Το πρώο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.
Ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον κ. Μάας στην Ελλάδα. «Συζητήσαμε για τη Λιβύη, χαιρετίσαμε από τη πρώτη στιγμή την κατάπαυση του πυρός. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Συμβάλουμε ήδη στην ειρήνη στην περιοχή αυτή. Είχαμε μια συζήτηση ενόψει του άτυπου συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών. Εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων.
Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ. Τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της.
Την αξιοπιστία της. Δεν χωρούν διπλά σταθμά. Εξέφρασα στον συνάδελφο τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η ΕΕ θα πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας, το ελκυστικότερο στοιχείο του κόσμου. Προσβλέπουμε στη παρουσία καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτήσει ο Μπορέλ και να παρουσίαση στο άτυπο συμβούλιο. Αν συνεχιστεί η παραβατικότητα θα επιφέρει συνέπειες στην Τουρκία.
Χωρίς μεγαλοστομία και αλαζονεία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του «άλλος πράττειν». Υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται. Δεν υπάρχει διάλογος. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές».
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Χάικο Μάας (Heiko Maas) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ.
Aρχικό κείμενο
Ξεκάθαροι είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν τα μοιραστούν τα κοιτάσματα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Δηλαδή βάζουν τον ''πειρατή'' Ερντογάν στο ''παιχνίδι'', με την Ελλάδα να τα χάνει όλα. ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία και Ρωσία στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας.
Αλήθεια, το Μ. Μαξίμου πιστεύει ακόμα ότι ο Ερντογάν είναι ''απομονωμένος'' από την Διεθνή Κοινότητα;
Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Μαξίμου.
Λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Μάας ζήτησε εκ νέου τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 'Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών
Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE - Τουρκίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ' όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.
Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι' αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.
Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».