Ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικός διάλογος υπό την “σκέπη” της Μέρκελ

Όχι, το Oruc Reis δεν έχει φύγει από τα όρια της NAVTEX την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Και όχι, δεν πανηγυρίζουμε όλοι στην Ελλάδα κάθε φορά που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γιατί, αφού πάρει στροφή, ξαναμπαίνει για να συνεχίσει τις έρευνές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα μείνει στη συγκεκριμένη περιοχή τουλάχιστον έως τις 23 Αυγούστου, όπως είπε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Τι θα γίνει μετά; Ότι και τώρα, η Τουρκία θα παραμείνει στην περιοχή, ίσως όχι με το Oruc Reis, αλλά με άλλα ερευνητικά σκάφη, το Barbaros ή το Yavuz, καθώς έχει εκδώσει νέα NAVTEX, με την οποία παρατείνει την παρουσία του γεωτρύπανου Yavuz στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ,όπως αναφέρει το newsbreak.gr

Να θεωρούμε δεδομένο, λοιπόν, ότι η Άγκυρα θα έχει ερευνητικά σκάφη και μετά τις 23 Αυγούστου πως όποιες διερευνητικές ή όπως αλλιώς ονομαστούν συνομιλίες, στις οποίες οδηγούμαστε, θα γίνουν με τα τουρκικά ερευνητικά εν πλω.

Η γερμανική πλευρά από την πρώτη στιγμή διαμεσολάβησε στο να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ και ο οδικός χάρτης έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο μήνες, όπως αποκάλυψε η τουρκική πλευρά. Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρκετές αναφορές στον διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει.

Μόλις τη Δευτέρα, κυβερνητικά στελέχη, όπως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία. «Η Ελλάδα προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» επισήμανε η κυρία Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται τόσο και ο Στέλιος Πέτσας όσο και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης.

Τι εννοούν, όμως, στην κυβέρνηση όταν αναφέρουν ότι διάλογος δεν γίνεται με απειλές και με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Το Oruc Reis, σύμφωνα με τους Τούρκους, ολοκληρώνει το ερευνητικό έργο του και αποχωρεί στις 23 Αυγούστου. Θα πάμε σε διάλογο; Είναι ικανή συνθήκη η αποχώρηση του Oruc Reis; Οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες σε «άλλη» περιοχή μετά την 28η Αυγούστου. Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση; Θα πάει σε διάλογο με την Τουρκία;

Ο Ερντογάν είχε ενημερώσει τη Μέρκελ, από την προηγούμενη Παρασκευή, ότι το Oruc Reis θα αποχωρήσει στις 23 Αυγούστου και γι’ αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος παρενέβη, ώστε οι αντιδράσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας να είναι χλιαρές. Συμφώνησε με τον Ερντογάν και για την έναρξη των συνομιλιών.

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας ποιες είναι σε αυτή την προοπτική;

Έχει ληφθεί υπ’ όψιν το «γκριζάρισμα» του 28ου μεσημβρινού μέχρι τον 32ο;

Με ποια δεδομένα θα πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία;

Με αυτά που παρήγαγε η εισβολή του Oruc Reis και του μισού τουρκικού στόλου, που αλωνίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Θα πάμε σε διάλογο με την απειλή των Τούρκων για νέες έρευνες να κρέμεται από πάνω μας;

Θα οδηγηθούμε σε συνομιλίες με τα ερευνητικά των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ