Ελληνοτουρκικά

Αμερικανικό ΜΜΕ: Το νεο-οθωμανικό σχέδιο της Τουρκίας για την Α.Μεσόγειο

Μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία προσπαθεί να οριοθετήσει ουσιαστικά ο Ερντογάν με την νέα κρίση που προκάλεσε βάσει σχεδίου του στην Α.Μεσόγειο θέλοντας πιθανόν να ενώσει μέρος της με τα εδάφη στην Β.Συρία, τα οποία ελέγχει de facto ο ίδιος.

Αμερικανικό περιοδικό τονίζει ουσιαστικά ότι παρόλο που έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από την τελευταία φορά που η Ελλάδα και Τουρκία συγκρούστηκαν στρατιωτικά μεταξύ τους, η νυν περίοδο μυρίζει ξανά “μπαρούτι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από σαράντα έξι χρόνια σε αυτήν την καλοκαιρινή περίοδο,τα δύο έθνη κονταροχτυπήθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την διχοτόμηση του νησιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα ξαναδημιουργούνται αυτές οι συνθήκες και  κλιμακώνεται η εθνικιστική ρητορική, τονίζει ο Αμερικανός ειδικός Peter Suciu.

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο έθνη είναι μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχουν μια ιστορία μεγάλης αντιπαλότητας που έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην Α. Μεσόγειο για την προώθηση των συμφερόντων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι η άλλη πλευρά ήταν υπερβολικά επιθετική στην περιοχή αυτή, αφήνοντας ανοικτά όμως όλα τα ενδεχόμενα.

Η κατάσταση έφτασε σε σοβαρό επίπεδο την Πέμπτη, όταν η Ελλάδα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε ύψιστη επιφυλακή, κάνοντας ανάκληση αδειών των στελεχών της.

Οι αυξημένες εντάσεις ήταν αποτέλεσμα των τουρκικών προκλητικών κινήσεων για δήθεν εξερεύνηση δυνητικά προσοδοφόρων θαλασσίων περιοχών στην Μεσόγειο.

Ο κατάπλους του Oruç Reis, το οποίο συνοδεύουν πολεμικά πλοία για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα, χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα ως «παράνομη» δραστηριότητα και έτσι αντιμετωπίστηκε.

«Η χώρα μας δεν απειλεί [κανέναν], αλλά ούτε και μπορεί να εκβιαστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε μια ομιλία την Τετάρτη το βράδυ.

«Ας γίνει  γνωστό σε όλους, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πιθανός, ειδικά όταν τόσες πολλές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται σε μια περιορισμένη περιοχή”, τόνισε ως γνωστό ο ίδιος.

Το αμερικανικό περιοδικό τονίζει ότι η Ελλάδα από την πλευρά της διατηρεί τα νησιά της, τα οποία ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή μεγάλα είναι, διαθέτουν ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι, αν συμβεί αυτό, το σύνολο του Αιγαίου θα μετατραπεί σε μια ελληνική λίμνη περιορίζοντας την Τουρκία από το να διεκδικήσει κάποιο από τα πεδία.

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει πολλά πλούσια πεδία φυσικού αερίου, και οι πρόσφατες ανακαλύψεις από Αίγυπτο και Ισραήλ, δίνουν μια εικόνα ύπαρξης ακόμα μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να καταστήσουν το καθένα από τα δύο έθνη ενεργειακά αυτόνομο για το μέλλον.

Η Τουρκία όμως τα θέλει όλα δικά της, έχοντας μια αλαζονική εικόνα για τον εαυτό της ως δήθεν περιφερειακή δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και  η Άγκυρα δεν θα ήθελε να ταράξει σημαντικά τα ύδατα  στην παγκόσμια σκηνή και πέρα αυτής, εκτιμάται ότι απλά θεωρεί ως “κάτι εύκολο για αυτήν" μια αναμέτρηση με την Ελλάδα, ή τουλάχιστον αυτό εκτιμά η ηγεσία της.

Η Τουρκία δημιούργησε επίσης πρόσφατα μια νέα στρατιωτική βάση  στην περιοχή του Jabal Al-Akrad κοντά στη πόλη της Λατάκειας στη Συρία.

Αν και ο ακριβής αριθμός των τουρκικών βάσεων στη Συρία δεν είναι γνωστός, ορισμένοι το βλέπουν ως προάγγελο μιας τουρκικής προσάρτησης του συριακού εδάφους στην περιοχή.

Η σύγχρονη Τουρκία είναι ο διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κυβέρνησε τεράστιες περιοχές της Μέσης Ανατολής για αιώνες. Τώρα η Άγκυρα με την βοήθεια του στρατού θέλει να ελέγξει εδάφη και θαλάσσια οικόπεδα ( Α. Μεσόγειο) σε μια προσπάθεια αναβίωσης αλλοτινών αλλά περασμένων ανεπιστρεπτί εποχών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ