Ελληνοτουρκικά

Δρούγος: Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν στη γεωστρατηγική σκακιέρα…

Ειδικοί αναλυτές και βαθύτατοι γνώστες των μεσανατολικών ζητημάτων καθώς και της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε διάφορες περιοχές, σε πρόσφατη αρθρογραφία τους ασχολούνται ενδελεχώς με το ποιες θα είναι οι προσεχείς χώρες ή ζητήματα πάνω στα οποία θα κινηθεί επιθετικά η πολιτική του προέδρου της Τουρκίας, αφού έχει ήδη εμπλακεί πολυδιάστατα σε Ιράκ, σε τέσσερα υπομέτωπα της Βόρειας Συρίας, στη Λιβύη, στην Ανατολική Αφρική (Σομαλία), καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο (προκαλώντας με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»), ενώ παραμένει ορατή η παρουσία Τούρκων στρατιωτικών στην Αλβανία και στο Πρίζρεν του Κοσόβου.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ελεύθερο Τύπο*

Σύμφωνα με τρεις αναλυτές Ινστιτούτων Μεσανατολικών Σπουδών στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στην Ιταλία, οι εκτιμήσεις (βάσει πολύ πρόσφατων εργασιών) -που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος- συγκλίνουν στην Ελλάδα, στην Αρμενία, καθώς και στην προώθηση (μέσα στα όρια του εφικτού) της σταδιακής επαναφοράς και επανασύστασης του χαλιφάτου, το οποίο κατήργησε ο Κεμάλ το 1924, και με το οποίο διαφωνούν αρκετοί Τούρκοι μη ισλαμιστές πολιτικοί.

Η Αρμενία αποτελεί στόχο της Αγκυρας, η οποία πολιτικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά υποστηρίζει το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν. Σε εξέλιξη βρίσκονται και φέτος ενισχυμένα, κοινά αεροχερσαία γυμνάσια, ενώ μέσα στον Ιούλιο υπήρξαν σφοδρές μεθοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, με εκατέρωθεν απώλειες. Ως γνωστόν, η Μόσχα έχει υπολογίσιμη κυρίως στρατιωτική επιρροή στο Ερεβάν και μεγάλη βάση στο Γκιούμρι, ενώ επί του παρόντος η Αγκυρα δεν έχει «ανοίξει το φάκελο “Βόρειος Καύκασος”».

Η Ελλάδα είναι μαζί με την Κύπρο σταθερά στο ραντάρ του Ερντογάν και εκτιμάται ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα θα αποτύχουν και η Τουρκία θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο και εντάσεις με στόχο την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Και οι τρεις αναλυτές προβλέπουν σοβαρή κρίση μέσα στο ΝΑΤΟ στην περίπτωση ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και θεωρούν ότι η όποια διαμεσολάβηση τρίτων δεν μπορεί να έχει επιτυχίες, λαμβάνοντας υπόψη την αναθεωρητική ατζέντα των Τούρκων. Συναρτούν τις εξελίξεις απέναντί μας με τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο λιβυκό μωσαϊκό.

Τέλος, το θέμα του χαλιφάτου βρίσκεται έντονα στο μυαλό του Ερντογάν και σχετίζεται με τις συμμαχίες του Τούρκου προέδρου με διάφορα ισλαμικά κράτη, με τη χρονική προσέγγιση στο 2023 (ένας αιώνας από τη Λωζάννη) ως και τα νέα οπλικά συστήματα που μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια θα ενταχθούν στο τουρκικό οπλοστάσιο. Για μεν την Αρμενία υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο μέτωπο θα είναι αεροχερσαίο, για τη χώρα μας και την Κύπρο αεροναυτικό και για την επανασύσταση του χαλιφάτου πολιτικό-θρησκευτικό-ιδεολογικό.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ