“Η Τουρκία συνεχίζει την διαδικασία ανάπτυξης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και έχει ενεργοποιήσει ορισμένα στοιχεία τους”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας Ismail Demir πριν λίγο, χωρίς να προσδιορίζει που μπορεί να έχουν ενεργοποιηθεί οι πύραυλοι, αναφέρει το ITAR TASS
"Η διαδικασία ανάπτυξης των S-400 συνεχίζεται και ορισμένα συστήματα έχουν τεθεί σε λειτουργία", ανέφερε ο ίδιος στην εφημερίδα Milliyet.
“Η Ρωσία δεν θα έχει «την επιθυμητή πρόσβαση» στα συστήματα των S-400 που αναπτύσσονται στην Τουρκία”, δήλωσε ο Ντεμίρ.
"Αν και η συμφωνία για τις παραδόσεις περιλαμβάνει διατάξεις για την εκπαίδευση [του τουρκικού προσωπικού], την τεχνική συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη, το ρωσικό προσωπικό δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει την επιθυμητή πρόσβαση στους S-400", τόνισε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν είχε δηλώσει στις 30 Απριλίου ότι η διαδικασία ανάπτυξης των πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη χώρα καθυστερεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο όπως φαίνεται «αυτή η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα τουρκικά σχέδια».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Morgan Ortagus δήλωσε στις 21 Απριλίου ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί βαθιά» με τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να καταστήσει τους S-400 επιχειρησιακούς. Μόνο που η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία πήγε περίπατο.
Η τουρκική ανακοίνωση για την ενενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων πιθανόν να συνιστά και εκβιασμό προς τις ΗΠΑ λόγω του αιτήματος για χρηματοδότηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από την FED, η οποία προσκρούει σε αυστηρούς κανονισμούς.
Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα με την ενεργοποίηση των κύριων συστημάτων των πυραύλων αυτών, πιθανόν να ετοιμάζεται για εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Λιβύη.
Όπως και να έχει πάντως οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν τις εξελίξεις από πολύ κοντά και αναμένουμε την αναδιάταξη και των ελληνικών δυνάμεων σε πιθανή τουρκική πρόκληση.
Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ μιλώντας πάντως στο ΝΑΤΟ έκρουσε καμπάνες κινδύνου για “ατυχήματα” λόγω των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.
Οι S-400 «Triumf» είναι το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας που τέθηκε σε λειτουργία στη Ρωσία το 2007.
Έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν αεροσκάφη, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε χερσαίες εγκαταστάσεις.
Το σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση 400 km και σε υψόμετρο έως και 30 km.
Μία λύση για την Αθήνα θα ήταν μια άμεση συμφωνία με την Μόσχα για την αναβάθμιση των ελληνικών πυραύλων είτε σε επίπεδο S-300PMU-2 Favorite, με βλήμα 48N6E2 και μέγιστο βεληνεκές 195 χιλιόμετρα, είτε σε επίπεδο S-300VM4.
Μιλάμε για μια τρομερή αντιαεροπορική προστασία που θα παρέχουν οι αναβαθμισμένοι πύραυλοι 9M82M, οι οποίοι πάνε ανά δύο σε κάθε εκτοξευτή, για κάλυψη κατά απειλών ταχύτητας μέχρι και τα 7,5 μαχ δηλαδή πέραν των αεροσκαφών και των πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους με δυνατότητα αντιμετώπισης 24 στόχων ταυτόχρονα σε εμβέλειας μεταξύ 200 έως και 200 και 300 χιλιομέτρων.
Οι δύο συστοιχίες μας S-300PMU-1 θα μπορούσαν για παράδειγμα να καλύψουν Αθήνα και Θεσ/νικη, ενώ θα αποτελούσαν την αιχμή της ελληνικής αεράμυνας έναντι οποιαδήποτε τουρκικής απειλής, οπουδήποτε εντός της ελληνικής επικράτειας.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας οφείλει και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα εφόσον κλιμακωθούν πιθανότατα οι τουρκικές προκλήσεις όπως δείχνουν όλο το προηγούμενο διάστημα.