«Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πίεση από την Τουρκία», δήλωσε σήμερα ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και στους διεθνείς παράγοντες που εξετάζουν νέα χρηματοδότηση στο τουρκικό καθεστώς.
Η Ελλάδα δέχεται επίθεση με "όπλο" τη μεταναστευτική κρίση, την οποία η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει ως μία μορφή υβριδικού πολέμου που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας με τη διάρρξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι η πίεση από την Τουρκία θα αυξηθεί γιατί «δεν βγαίνει το σχέδιο του Ερντογάν» ενώ σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στον Έβρο υπογράμμισε: «Δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκία με όχημα τους μετανάστες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες. Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια».
Αναφορικά με το αν φοβάται προβοκάτσια ή κάποιο ατύχημα, ο κ. Στεφανής σημείωσε: «Δεν μας φοβίζει τίποτα. Αξιολογούμε την κάθε ενέργεια χωρίς όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας ή ενός ατυχήματος. Ήρεμοι και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα»
Πάντως σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητας της Ελλάδας αποτελεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση του προστατευτικού φράκτη στον Έβρο ακόµη και κατά 40 χιλιόµετρα, σε απάντηση του τακτικού ελιγµού των τουρκικών Αρχών να κατευθύνουν τους συγκεντρωµένους µετανάστες στο νότιο τµήµα των συνόρων, που δείχνουν αυτήν την ώρα πιο ευάλωτα.
Πάντως, το επιχειρησιακό σκέλος και το µήνυµα που αυτό εκπέµπει, πως η αποτροπή έχει αναβαθµιστεί στο υπέρτατο επίπεδο και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παράνοµης διέλευσης θα αποτρέπεται µε κάθε διαθέσιµο µέσο, συνιστούν µονάχα µία πτυχή της ελληνικής απάντησης σε αυτόν τον υβριδικό, όπως χαρακτηρίζεται, πόλεµο που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν.
Ο παράλληλος πόλεµος της επικοινωνίας χαρακτηρίζεται από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες εξίσου κρίσιµος, στο φόντο της τουρκικής προπαγάνδας που επιµένει να διακινεί στα διεθνή ΜΜΕ ψεύδη για νεκρούς και τραυµατίες από τις ελληνικές δυνάµεις µετανάστες στον Έβρο αλλά και για καταστρατήγηση των διεθνών συνθηκών από την Αθήνα.
Η Αθήνα απαντά και θα εξακολουθήσει να το κάνει, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, προτάσσοντας ένα συντεταγµένο σχέδιο, απόληξη του οποίου είναι µια επικοινωνιακή καµπάνια παγκόσµιας εµβέλειας, όπως αναφέρει "Το Έθνος".
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι Ένοπλες ∆υνάµεις αλλά και πολιτικοί παράγοντες συλλέγουν καθηµερινά στοιχεία από τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά µας, που πιστοποιούν πως οι τουρκικές Αρχές ενορχηστρώνουν από την πρώτη στιγµή και κατευθύνουν καθηµερινά τις µεταναστευτικές ροές, µε στόχο να προσβάλουν τα ελληνικά σύνορα αλλά και να τις προµηθεύουν µε εξοπλισµό, όπως δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης.
Ρεκόρ θαλάσσιων προκλήσεων από την Τουρκία
Η απόπειρα εμβολισμού σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Τα στοιχεία δεκαετίας του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιεύει σήμερα το enikos.gr, καταδεικνύουν ότι εδώ και χρόνια υπήρχε σχεδιασμός της Τουρκίας, που τώρα απλά εκδηλώνεται με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο.
Από τις μόλις 133 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) το 2010 φτάσαμε στις 2.202 το 2019, δηλαδή ποσοστιαία μεταβολή σχεδόν 1.600%.
Μόνο οι παραβιάσεις των ΕΧΥ του Ιανουαρίου του 2020 ήταν όσες σχεδόν όλο το 2015.
Παραβιάσεις ανά μήνα:
- ΙΑΝ. 2010 11
- ΙΑΝ. 2011 61
- ΙΑΝ. 2012 26
- ΙΑΝ. 2013 37
- ΙΑΝ. 2014 64
- ΙΑΝ. 2015 10
- ΙΑΝ. 2016 22
- ΙΑΝ. 2017 116
- ΙΑΝ. 2018 124
- ΙΑΝ. 2019 111
- ΙΑΝ. 2020 227
Παραβιάσεις ανά έτος:
- 2010 133
- 2011 206
- 2012 389
- 2013 341
- 2014 371
- 2015 299
- 2016 414
- 2017 1998
- 2018 1479
- 2019 2202
Κι όμως, η ελληνική πλευρά έχει κάνει σειρά τρομακτικών λαθών, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για την αναστροφή της κατάστασης. Το 2014, η τότε ηγεσία του υπουργείου είχε λάβει έκθεση από το Πολεμικό Ναυτικό με την οποία προειδοποιούσε για την κατάσταση που ετοίμαζε να δημιουργήσει η Τουρκία.
Τότε, η Τουρκία είχε ξεκινήσει πρόγραμμα ναυπήγησης ΠΑΘ (πλοίων ανοιχτής θαλάσσης) με πυροβόλα Oto Melara – εμβέλειας 16 χιλιομέτρων. Με απλά λόγια, η Τουρκία δημιούργησε ένα μίνι πολεμικό ναυτικό με την Ελλάδα να ακολουθεί με συμβατικά πλοία και ακταιωρούς περιορισμένων δυνατοτήτων.
Αυτό είναι κάτι που πλέον θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να προχωρήσει σε λύσεις άμεσα, με πιο ενδεδειγμένη κατά πολλούς την ναυπήγηση πλοίων εγχώριας κατασκευής βασισμένα σε σχέδια ελληνικά, που ήδη υπάρχουν και έχουν εγκριθεί και από το Πολεμικό Ναυτικό.