Ελληνοτουρκικά

Αλλάζουν όλα πλέον: Αθήνα - Λευκωσία ενεργοποιούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συμφέροντα είναι πολλά για όλες τις πλευρές, και γι' αυτό το λόγο κάθε σενάριο είναι πιθανό. Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, αλλά και Ισραήλ, έχουν δημιουργήσει μια δύναμη κοινών συμφερόντων με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και όλα δείχνουν πως πλησιάζουν οι πρώτες δράσεις της συμμαχίας. 

Ο συνεχής εξοπλισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει ενεργοποιήσει Αθήνα-Λευκωσία και φαίνεται πως έχουμε θετικά βήματα σε μία σειρά ζητημάτων.  


 
Αθήνα - Λευκωσία ενεργοποιούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αθήνα και Λευκωσία ενεργοποιούν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», οι δύο χώρες, μακριά από επικοινωνιακούς αταβισμούς και κάνοντας κινήσεις επί της ουσίας, βρίσκονται στη διαδικασία εμβάθυνσης και επέκτασης της αμυντικής τους σχέσης, σε όλο το εύρος και το φάσμα που αυτή εκτείνεται, με αμοιβαία βήματα και σε πλήρη συντονισμό.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν έγκυρες πηγές, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ατύπως, συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ χαρακτήριζαν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως ευρισκόμενη σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και σε σχέση με την περίοδο που το ΕΑΔ είχε εγκαθιδρυθεί ως επίσημη κρατική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου.

Και τούτο, υπέδειξαν, καταδεικνύουν οι πάμπολλες κοινές δράσεις, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, που λαμβάνουν χώραν το τελευταίο διάστημα σε σταθερή βάση, με αποκορύφωμα την εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή, μακριά, μάλιστα, από τα φώτα της δημοσιότητας και τα ηλεκτρονικά όμματα των Τούρκων, της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην πρόσφατη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς υπό την επωνυμία «Ατσάλινο Βέλος», τον περασμένο Οκτώβριο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν η πρώτη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε άσκηση της ΕΦ, 20 χρόνια μετά την άσκηση «Νικηφόρος - Τοξότης», η οποία έγινε χωρίς να διατυμπανιστεί επικοινωνιακά, γεγονός που καταδεικνύει ότι «διενεργούνται συνέργειες επί της ουσίας και χωρίς καμιά επικοινωνιακή σκοπιμότητα».

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν περαιτέρω ότι το πλέγμα των στρατιωτικών και αμυντικών συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών «ξεπερνά, σε πυκνότητα και βάθος, το επίπεδο των κοινών επιχειρησιακών δράσεων που υπήρχαν την περίοδο εφαρμογής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου τη δεκαετία του ’90 (το ΕΑΔ αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Γλαύκου Κληρίδη το 1993 και τέθηκε σε λειτουργία από το 1994 έως το 1999), ενώ συνεχής και στενότατη είναι η συνεργασία μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικών επιτελείων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Αμύνης Ελλάδας - Κύπρου. 

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός στα επιτελεία των δύο χωρών για κοινή αξιολόγηση διαδικασιών εξοπλιστικών προγραμμάτων και ήδη, για το θέμα, διεξάγονται έντονες ζυμώσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικής σημασίας, ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς θα διεύρυνε τις προοπτικές συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σειρά σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, που εκπονούνται σε συνεργασία με συμμαχικές ή άλλες χώρες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως μας λέχθηκε, θα μπορούσε να είναι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ για ναυπήγηση πολεμικών σκαφών στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα, έπειτα από την υπογραφή του προσυμφώνου στρατηγικής συνεργασίας της Onex Neorion Shipyards με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα βρίσκονται ακόμη στην αρχή, ενώ εξετάζονται και διάφορες άλλες πτυχές, που έχουν να κάνουν με το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. Ωστόσο, η προοπτική για σύμπραξη των δύο χωρών και στο επίπεδο αυτό - των εξοπλιστικών προγραμμάτων δηλαδή - αντικρίζεται πολύ «ζεστά» και από τις δύο πλευρές και θα ήταν εξαιρετικά επωφελής εάν καθίστατο πραγματικότητα. 

 

Με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral εξοπλίζεται η Κύπρος 

 

Εν τω μεταξύ, με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral εξοπλίζεται η Κύπρος, εξέλιξη που αναβαθμίζει σημαντικά τις αμυντικές ικανότητες του κυπριακού Στρατεύματος.

Η MBDA έχει υπογράψει δύο συμβόλαια με την Κύπρο για την πώληση πυραύλων Mistral και Exocet, με εκτιμώμενο κόστος €240 εκατομμύρια, όπως αποκάλυψαν την περασμένη Παρασκευή γαλλικά ΜΜΕ. 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αμυντική συνεργασία με Ισραήλ  

 


 
Σε εμβάθυνση της συνεργασίας της με το Ισραήλ σε επίπεδο Άμυνας και Ασφάλειας προχωρεί η Κυβέρνηση. Το σημερινό ταξίδι του υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, στη γειτονική χώρα δεν είναι συμβολικού χαρακτήρα, αλλά, όπως πληροφορούμαστε, θα αποτελέσει τη βάση για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας, η οποία φιλοδοξεί να φτάσει σε μελλοντικό στάδιο μέχρι και την κοινή παραγωγή αμυντικών συστημάτων στη στρατιωτική βιομηχανία, αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.  
 
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σήμερα στη γειτονική χώρα, ο Σάββας Αγγελίδης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Naftali Bennett, με τον οποίο θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα έρευνας και καινοτομίας. 

Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί η παροχή τεχνογνωσίας, με προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να μεταβαίνει στο Ισραήλ για εκπαίδευση και αντίστοιχα Ισραηλινούς εμπειρογνώμονες να έρχονται στην Κύπρο. 

Θα μελετηθεί, παράλληλα, το παράδειγμα του Ισραήλ στον τρόπο αξιοποίησηςσ των νέων ανθρώπων στην έρευνα και καινοτομία σε θέματα που αφορούν την Άμυνα και την Ασφάλεια. Θα μελετηθεί, επίσης, η δυνατότητα απόκτησης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συστημάτων επιτήρησης, τεχνητής νοημοσύνης και «έξυπνων» όπλων, με τα οποία ουσιαστικά θα καλύπτεται η κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνο.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ