Ελληνοτουρκικά

Εξοπλιστική ρελάνς από Ελλάδα-Κύπρο: Έρχεται κοινή παραγωγή drones

Σε πρώτη φάση προχωράμε σε αγορές και ενοικιάσεις από ΗΠΑ-Ισραήλ και εν συνεχεία έρχεται η κατασκευή από ελληνική πανεπιστήμια. 
     
Έστω και με καθυστέρηση και λόγω των εξελίξεων σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, Αθήνα και Λευκωσία επισπεύδουν το ζήτημα της κατασκευής drones. 
 
H χώρα μας λόγω μνημονίων, αλλά κυρίως λόγο φοβικών συνδρόμων, έμεινε αρκετά πίσω τα την τελευταία δεκαετία. 

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν έκαν απολύτως τίποτα για να αναβαθμίσουν το Ελληνικό Στρατό και τώρα τρέχουμε! 
 
Η Άγκυρα προσπαθεί να αλλάξει τις τακτικές στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας εναέρια οχήματα αυτού του είδους για όλες τις «δουλειές». Μιλάμε για αποστολές παρατήρησης και συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και αποστολές επίθεσης με πυραύλους κατά πολιτικών υποδομών και στρατοπέδων και μονάδων του ελληνικού στρατού, σε ένα μελλοντικό ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Στόχος της Άγκυρας είναι η στρατηγική κυριαρχία στο Αιγαίο με χαμηλό κόστος και μειωμένο ρίσκο απώλειας προσωπικού. Οι Τούρκοι στοχοποιούν θέσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε νησιά στρατηγικής σημασίας, τα οποία έχουν «γκριζαριστεί» από το τουρκικό καθεστώς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο Αθήνας-Λευκωσίας    

 

Εν μέσω τεταμένου κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα αποτελέσματα του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Σε μια περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την διαρκώς αυξανόμενη ένταση από πλευράς Τουρκίας, οι Υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών καθόρισαν το πλαίσιο δράσης, απέναντι στην παραβατικότητα της Άγκυρας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο διπλωματικό τείχος που έχει αναπτυχθεί, μέσω των περιφερειακών συνεργασιών.

Οι επιτελείς των δυο πλευρών, υπό τους ΥΠΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο και ΥΠΑΜ Σάββα Αγγελίδη, κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση πως εκτός από τα πολιτικά μηνύματα, οι δυο χώρες μέσω των συνεργασιών που έχουν αναπτύξει στην περιοχή, επιβάλλεται να σταλούν και στρατιωτικά μηνύματα στην Τουρκία. Στο πνεύμα αυτό το Διακυβερνητικό Συμβούλιο ανέδειξε την αναγκαιότητα αναβάθμισης των περιφερειακών συνεργασιών, σε τριμερές επίπεδο, με Ισραήλ και Αίγυπτο, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στην προστιθέμενη αξία των πολυεπίπεδων τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τη συνεισφορά τους, στη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, σε συνδυασμό με τα εν λόγω τριμερή σχήματα συνεργασίας, έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, και συνεισφέρουν. 

Στο σημείο αυτό ο κύπριος ΥΠΑΜ σημείωσε με νόημα πως από τις συνεργασίες που έχουν συναφθεί «πολλά από τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν ακόμα στην επιφάνεια. Πολλά από τα αποτελέσματα που βγαίνουν στην επιφάνεια αφορούν το ζήτημα της αποτροπής. Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε πετύχει πολλά στις διμερείς σχέσεις, σε στρατιωτικό επίπεδο, σε στρατιωτική συνεργασία, αλλά έχουμε πετύχει πολλά και για την ασφάλεια της περιοχής και να είστε βέβαιοι για αυτό», είπε ο κ. Αγγελίδης

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τις δυο πλευρές. 

 

Κοινή ρότα 

 

Ένα κομμάτι της συνεδρίας του Συμβουλίου Άμυνας αναλώθηκε στις παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Επί του προκειμένου, οι επιτελείς των δυο χωρών φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις με τον κ. Παναγιωτόπουλο, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων, να ξεκαθαρίζει πως ζητήματα που άπτονται επιχειρησιακών σχεδιασμών θα παραμείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.  

Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ συμπλήρωσε πως σε ένα περιβάλλον όπως αυτό που έχει προκαλέσει η Τουρκία, «απέναντι σε αυτές τις απειλές ασφαλείας, υπαρκτές και μη, πρέπει ασφαλώς να αναπτύσσουμε το σχεδιασμό μας. Αυτό είναι το νόημα της ύπαρξής μας και της αποστολής μας, ασφαλώς η στενή συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σε κάθε περίπτωση σε αγαστή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων μεταξύ μας. Η σχέση μας είναι δεδομένη, είναι εγγύτατη, αδελφική και αυτή τη σχέση αναπτύσσουμε από κοινού, αλλά και αναπτύσσουμε την αντίδρασή μας στο υφιστάμενο περιβάλλον ασφαλείας» 

 

Drones 

 

Ένα από τα προγράμματα με κοινή δράση ελλαδικών και κυπριακών εταιρειών, αφορά τον σχεδιασμό και κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones). Ένα πρόγραμμα στο οποίο Αθήνα και Λευκωσία δίδουν ιδιαίτερη σημασία. Τα στρατιωτικά επιτελεία των δυο χωρών, στους σχεδιασμούς που φαίνεται ότι έχουν γίνει, θεωρούν ως πλεονέκτημα την από αέρος ενίσχυση των δυο χωρών, πρώτα και κύρια στην έρευνα και επιτήρηση με μέσα προσιτά από οικονομικής απόψεως για τις δυνατότητες Κύπρου και Ελλάδας. 

Επιτέλους κάτι κινείται στα εξοπλιστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ