Ο φόβος που έχει κυριαρχήσει στο ''Σαράι'' του νέου Σουλτάνου Ερντογάν, έχει να κάνει με την ιστορία και την περίοδο του 1919, κατά την οποία οι αποκαλούμενες “Μεγάλες δυνάμεις” αρχικά, είχαν δώσει το “πράσινο φως” στον ελληνικό στρατό για κατοχή της περιοχής της Σμύρνης.
Τώρα οι Τούρκοι, “βάφτισαν” ως προκλητικές τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
“Το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την συμφωνία Αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία θα μετατρέψει τη χώρα σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ”, γράφουν όλες οι τουρκικές φυλλάδες.
Ο λόγος που κάνει τους Τούρκους να “ανησυχούν”, είναι τα σχέδια τους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τα οποία τίθενται εν αμφιβόλλω, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν “καταφύγιο” στον ελλαδικό χώρο μεταφέροντας βαρύ εξοπλισμό, όπως τονίζουν.
Αυτό τους κάνει ακόμα πιο έξαλλους διότι μεταβάλλεται η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ικανότητα της Ελλάδος, έναντι της Τουρκίας.
Οι στρατιωτικές βάσεις που δίνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για την πολιτική στήριξη εναντίον της Τουρκίας, θεωρούνται από την Άγκυρα ως το ορμητήριο κατά της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και προσωπικά κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ θα αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε περιοχές άμεσου τουρκικού ενδιαφέροντος, όπως στην Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία η τουρκική πλευρά ζητά επιτακτικά αποστρατικοποίηση.
Ίσως οι πρόσφατες κραυγές της Άγκυρας για την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τα νησιά βάσει της συμφωνίας της Λωζάννης, να αφορά και τις ΗΠΑ και την όποια μετακίνηση αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε αυτά.
Η εγγύτητα των νησιών μας στα τουρκικά παράλια και σε μεγάλες τουρκικές πόλεις και η παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών στην Αλεξανδρούπολη κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην τουρκική ηγεσία, για τις “απροσδιόριστες” προθέσεις των ΗΠΑ.
“Πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και θωρακισμένα οχήματα που συνδέονται με τον στρατό των ΗΠΑ θα κινούνται πλέον στην ελληνική επικράτεια”, γράφει μεγάλη τουρκική εφημερίδα, προφανώς δημοσιοποιώντας τους ενδόμυχους φόβους του Τούρκου προέδρου για πιθανό “δεύτερο” πραξικόπημα.
Μας κατηγορούν και μας απειλούν οι Τούρκοι εδώ και μεγάλο διάστημα, αλλά προφανώς και δεν είναι παράλογοι, η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων τόσο κοντά στην τουρκική ενδοχώρα, έχει στόχο εκτός του Ιράν, και την αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία.
Δεν τον θέλουν οι ΗΠΑ τον Ερντογάν, διότι κινείται σε ανεξάρτητη γραμμή από τα συμφέροντα τους στην περιοχή, και μια πιθανή συνέχιση της ηγεμονίας του, θα προκαλέσει και άλλες πιθανές “αποσκιρτήσεις”.
Δεν φοβούνται οι ΗΠΑ την σχέση της Τουρκίας με την Ρωσία, διότι αυτή ήταν απόρροια μιας πιο προσωπικής σχέσης Πούτιν-Ερντογάν, έχοντας ημερομηνία λήξης, όπως δείχνει η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη.
Φοβούνται όμως για παράδειγμα, μια ευρεία ένωση των μουσουλμάνων ή των τουρκογενών πληθυσμών, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, διότι κάτι τέτοιο θα στοχοποιούσε άμεσα τα συμφέροντα τους στην Μέση Ανατολή και την Ασία. Για αυτό η Τουρκία θα "πρέπει να μπει σε “τάξη” σύντομα", πιο σύντομα από ότι περιμένουν ακόμα και οι ίδιοι οι Τούρκοι.