Συγκεντρώσεις και πορείες, έγιναν σήμερα μεσημέρι Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη οπό εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.
Με κύρια αιτήματα πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας, αντιμετώπιση της ακρίβειας και φθηνότερη στέγη, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη
Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ / Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ στην οδό Ολύμπου.
«Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με το να αυξάνουμε μόνο τον κατώτατο μισθό, γιατί ουσιαστικά αυξήσεις πηγαίνουν σε μια μερίδα εργαζομένων και όσοι έχουνε μεσαία εισοδήματα αυτή τη στιγμή καθαρά - τα οποία και αυτά δεν φτάνουν εδώ και πολλά χρόνια - δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανιδης και συνέχισε:
«Ακόμη και ικανοποιητικές αυξήσεις να δοθούν σήμερα θα χρειαστεί χρόνος για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες των προηγούμενων χρόνων. Κεντρικό αίτημά μας είναι οι συλλογικές συμβάσεις, γιατί στη δημοκρατία ο διάλογος είναι πρώτιστο αγαθό. Να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε εμείς με τους εργοδότες, όπως το κάναμε για δεκαετίες και είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τώρα, που η κυβέρνηση νομοθετεί για τον κατώτατο μισθό».
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους εκπροσωπούμε, εδώ και 14-15 χρόνια έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Ανδρέας Διακουμής και πρόσθεσε: «Ο 13ος και 14ος μισθός, ο οποίος υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα είναι ένα από τα βασικά μας αιτήματα και η κυβέρνηση -που μας λέει ότι τα οικονομικά πάνε καλά- πρέπει να το εντάξει στον προγραμματισμό της να δοθούν άμεσα, ώστε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να πάρουν έστω μια ανάσα».
Η συγκέντρωση των Εργατικών Σωματείων, τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στην κορυφή της πορείας διαδήλωσαν με τα δίκυκλα τους εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών.
Τέλος, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και κινήσεις.
Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν ξεχωριστές πορείες, με κατάληξη στο Διοικητήριο.