Ελληνοτουρκικά

Eντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα παραμένει το ''Οruc Reis''! - Αθήνα: ''Η απάντησή μας δεν πρέπει να είναι η υπεραντίδραση''

Ανανέωση 

           
Σύμφωνα με πληροφορίες  από την καρδιά του ελληνικού Πενταγώνου το Ορούτς Ρέις παραμένει τελικά στην περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας 200 χλμ νότια του Καστελλορίζου. Επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα συνοδεία δύο εφοδιαστικών πλοίων .

 Οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποιες είναι οι διαθέσεις των Τούρκων, εάν πρόκειται δηλαδή να κλιμακώσουν την κατάσταση ή εάν πρόκειται για μια τυχαία εξέλιξη απόρροια των κακών καιρικών συνθηκών. Με απλά λόγια θα διαπιστωθεί εάν πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια, ή παρασύρθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Είναι γεγονός πάντως ότι λίγα μίλια πιο δυτικά οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες.

 

Aρχικό κείμενο:

Το σεισμογραφικό βρέθηκε περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση με αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή να σπεύσει στην περιοχή η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους. Σημειώνεται ότι το Ορουτς Ρέις δεν συνοδευόταν από πολεμικά πλοία της Άγκυρας, ενώ στο σημείο βρισκόταν και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  

«Αυτή τη στιγμή είναι ένα ερευνητικό πλοίο που πλέει σε διεθνή ύδατα, χωρίς να κάνει εργασίες και χωρίς να έχει εκδώσει NAVTEX», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για την παρουσία του «Oruc Reis» εντός της περιοχής που ορίζεται από τα όρια του FIR Αθηνών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι δεν κάνουν σίγουρα τυχαίες κινήσεις. Κατά μία εκτίμηση, μπορεί να βρέθηκε στην περιοχή λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.  Κατά μία άλλη εκτίμηση, οι Τούρκοι μπορεί απλώς να θέλουν «να τεστάρουν τα νερά» και μαζί τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για επαπειλούμενες μελλοντικές απόπειρες γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.    

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρίσκεται ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, στην κυβέρνηση καταλήγουν ότι η ελληνική απάντηση στην κίνηση του Oruc Reis δεν πρέπει να είναι η υπεραντίδραση, αφού το τουρκικό πλοίο δεν έχει προχωρήσει σε εργασίες και δεν έχει εκδώσει NAVTEX ότι πραγματοποιεί έρευνες, πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. 

Αλήθεια; Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνουν;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ