Ελληνοτουρκικά

Το σχέδιο «απάντησης» της Ελλάδας από θαλάσσης και αέρος

Σχέδιο «απάντησης» σε τρία επίπεδα ετοιμάζει η Ελλάδα στην περίπτωση που ο Ερντογάν τολμήσει να προβεί σε προκλητικές κινήσεις στο Καστελόριζο ή στα νότια της Κρήτης όπως απείλησε για μια φορά ακόμη την Κυριακή. Η βιαστική νευρικότητα που επιδεικνύει συνδέεται και με το γεγονός ότι θα ήθελε να προλάβει την κατάρρευση της κυβέρνησης της Τρίπολης με την οποία υπέγραψε το σύμφωνο για την ΑΟΖ και πολιορκείται από τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης του στρατάρχη Χάφταρ.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST δεν αποκλείουν τυχόν προκλήσεις της Τουρκίας ακόμη και μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων. Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» θα ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες που διεξάγει στα νότια της Κύπρου και ο «σουλτάνος» πιθανόν να θελήσει να δοκιμάσει τα ελληνικά αντανακλαστικά, αναφέρει η Χριστίνα Κοραή.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε με το λέιζερ που κρατούσε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε σε νέα συνέντευξη και κάλεσε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» να συνεργαστούν καθώς υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μέσα σε αυτή τη ζώνη, τα σημεία G, F ve E είναι το όριο που ενώνει ειδικά τη Λιβύη με την Τουρκία» τόνισε δείχνοντας νέο χάρτη. «Βόρεια του συνόρου είναι η Τουρκία, νότια η Λιβύη» τόνισε. « Τι δείχνουν αυτά; Την υφαλοκρηπίδα. Εδώ ας πούμε, θα διενεργήσουμε άνετα σεισμικές έρευνες. Και μετά τις έρευνες, θα προβούμε και σε γεωτρήσεις».

Από θαλάσσης και αέρος

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε όλα τα σενάρια πιθανών προκλήσεων της Τουρκίας. «Αναλόγως με τα βήματα που μπορεί να κάνει, θα κλιμακώνονται και οι «απαντήσεις» των ενόπλων δυνάμεων και των τριών σωμάτων» τόνισαν στο NEWPOST αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Εφόσον υπάρξουν πληροφορίες για αρνητικές εξελίξεις θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν αποκλείεται και η έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου. Σε συνέντευξη του στην Bild ο πρωθυπουργός δήλωσε «φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα (για θερμό επεισόδιο), αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου». Επισήμανε όμως ότι «καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο.»

Ο Δένδιας στον ΟΗΕ

Στις 2.55 ώρα Ελβετίας (3.55 ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Γενεύη. Η «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης την οποία η κυβέρνηση και η ΕΕ θεωρούν ανυπόστατη και άκυρη διότι δεν έχει επικυρωθεί από την λιβυκή βουλή που ελέγχεται από την Αντιπολίτευση και σβήνει από τους χάρτες το Καστελλόριζο, την Κρήτη, την Κάρπαθο και άλλα νησιά, δεν έχει ακόμα αναρτηθεί επίσημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ελέγχει τον νομιμοποιητικό χαρακτήρα της οποιασδήποτε συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναλύσει στον γγ του ΟΗΕ τους λόγους μη νομιμοποίησης της.

Ο Οργανισμός κράτησε ίσες αποστάσεις μέχρι στιγμής επιχειρώντας να χαρακτηρίσει διμερή την διένεξη. Η Αθήνα θα επιδιώξει αν όχι την αυτόματη μεταστροφή της στάσης, την ενδελεχή έρευνα των στοιχείων που είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το βράδυ ο κ.Δένδιας θα πετάξει για την Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Πέμπτη στην Ιορδανία και την Παρασκευή στην Ιταλία, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους, στο μέτωπο που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση απέναντι σε Τουρκία και Λιβύη.

Το φάουλ

Σε μια στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να στέλνει το μήνυμα ότι έχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο καθώς για πρώτη φορά μετά τα Ίμια βρίσκεται κοντά με ένα θερμό επεισόδιο, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκρινε σκόπιμο με άρθρο του στα «Νέα» να αφήσει αιχμές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι το 2004 που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ δεν αξιοποίησε τις αποφάσεις του Ελσίνκι του 1999. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών « ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι -και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» ανέφερε στο άρθρο του. «Αντίθετα, επεσήμανε, ότι “οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν» και «απεδέχθη έτσι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και αιγιαλίτιδων ζωνών τους.»

Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σχολίασε το άρθρο Σημίτη αλλά επισήμανε ότι η ευθύνη για το ότι η Τουρκία δεν μπήκε στην ΕΕ, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην ίδια.

Ο αν.υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό χαρακτήρισε το άρθρο «ατυχή παραφωνία». «Ποια είναι για παράδειγμα τα άλλα συναφή θέματα στις συνοριακές διαφορές που αναφέρονται στη παράγραφο 4 των συμπερασμάτων του Ελσίνκι;» αναρωτήθηκε. «Γιατί η παράγραφος 12 που είναι αφιερωμένη στη Τουρκία, αναφέρεται μόνο στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που θα έπρεπε να εκπληρώσει η Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ και γιατί από το 1999-2004 δεν είχε συμφωνηθεί συνυποσχετικό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, και κατηγορείται η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν το έκλεισε το συνυποσχετικό μέσα σε λίγους μήνες;».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...