Ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Όσα πράξατε από τη Νέα Υόρκη και μετά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν

"Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας… Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν".

Τη στενωπό στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν κρύβει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συγκεκριμένη δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης με τον πρόεδρο Ερντογάν. Το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, που ιονίζεται περαιτέρω μετά τις τελευταίες ενέργειες που αφορούν στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών από την Τουρκία με τη Λιβύη, επιβεβαιώθηκε στο τετ α τετ των δύο ηγετών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επιδίωξε να αποφορτίσει το κλίμα και να δείξει εμφανώς ότι επιθυμεί να έχει ανοιχτό δίαυλο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας. Και, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, η διπλωματική απομόνωση της γείτονος είναι πρωτοφανής, τη στιγμή που η φωνή της Ελλάδας ακούγεται και η χώρα έχει ισχυρούς συμμάχους.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος όλα τα ζητήματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας.

"Πέρασαν λιγότεροι από τρεις μήνες από τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήσαμε τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Τι έγινε σε αυτούς τους τριες μήνες; Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε ΜΟU με τη Λιβύη που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στο μεταναστευτικό τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. Όλα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Εάν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα", φέρεται να τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όταν η συζήτηση έφτασε στο μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να τη δεχθούν. "Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Ερντογάν.

Επόμενο βήμα: Βρυξέλλες
Μιλώντας στην Ολομέλεια, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν και στον απόηχο της κύρωσης του μνημονίου συνεργασίας Άγκυρας-Τρίπολης από το τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα ηχηρή παρέμβαση του ιδίου στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

"Κείμενα για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε και πρόκειται να κυρωθούν. Είναι ανιστόρητα έγγραφα, τα οποία οδήγησαν την Τουρκία σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Άγκυρας. Ακόμα και το ΝΑΤΟ, που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις. Ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος. Με πρώτο τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων", ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι αυτό το "χαρτί" που κύρωσε το Κοινοβούλιο της γείτονος θα καταρρεύσει, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

"Μπορεί να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν και υπέγραψαν. Αλλά αυτό το χαρτί θα καταρρεύσει. Δεν το αναγνωρίζει κανείς. Είναι παράνομο και δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση, για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν για το προσφυγικό
Οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, στο Λονδίνο, όπως είχε διαμηνύσει η Αθήνα, έφτασαν και στο ζήτημα-αιχμή της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2017 και το 2018. Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Να τη στηρίξουμε απόλυτα γιατί είναι αμοιβαία ωφέλιμη. Κι εμείς θα σας στηρίξουμε να πάρετε πρόσθετη οικονομική βοήθεια", σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Η στρατηγική της κυβέρνησης
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, το "γαλάζιο" οικοσύστημα και το Μέγαρο Μαξίμου θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες προς δύο κατευθύνσεις, με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας. Η πρώτη σχετίζεται με την ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας. Η δεύτερη με την επιχείρηση συνεννόησης στο εσωτερικό της χώρας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μέχρι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τραμπ, κρατώντας και εκεί στην πρώτη γραμμή την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζητήσεις με ξένους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Παράλληλα, η πίεση προς τη Λιβύη θα συνεχιστεί (ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έρχεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα) τη στιγμή που κομβικό σημείο είναι, σύμφωνα με πηγές, η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Στα του εσωτερικού μοτίβου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που επικοινώνησε την προηγούμενη Δευτέρα με τα κόμματα, συγκαλεί, μετά από την εντολή Μητσοτάκη, το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με πηγές να δείχνουν προς την κατεύθυνση των χαμηλών τόνων όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα.

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να πιέζει τους εταίρους προς την κατεύθυνση μίας νέας ευρωπαϊκής πολιτική, με τροποποίηση του "Δουβλίνου" και αλληλεγγύη, μέσα από τον επιμερισμό των προσφύγων και σε άλλες χώρες.

capital.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ