Ελληνοτουρκικά

Σφοδρή σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας - Αθήνα σε Άγκυρα: «Άκυρη η συμφωνία με την Λιβύη»

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έπειτα από τις συνεχείς προκλήσεις της τελευταίας.

Υστερα από τη συμφωνία με τη Λιβύη η Αγκυρα αμφισβητεί ξεκάθαρα το μισό Αιγαίο και νησιά όπως η Κρήτη και το Καστελόριζο.

Δεν έφτανε όμως μόνο στο να προχωρήσει στο προσύμφωνο με τη Λιβύη με αποτέλεσμα να προσπαθεί να «χτίζει» ΑΟΖ στην περιοχή, τώρα επιχειρεί να καταργήσει και θαλάσσιες ζώνες νησιών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «τεχνάσματα» της Τουρκίας που δεν παράγουν διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα ο Αλέξανδρος Γεννηματάς σημειώνει ως «θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή ότι «οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ καταλήγει στην απάντησή του ότι «αντί (σ.σ. η Τουρκία) να ομιλεί για τη θέση νησιών στη "λάθος πλευρά της μέσης γραμμής", την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Ό,τι ακριβώς έδειχνε ο Ερντογάν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 όταν φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη στον οποίο αποτυπωνόταν η τουρκική «Γαλάζια πατρίδα». Με βάση τον άξονα Βορρά προς Νότο δηλαδή, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ!

Η εξωφρενική τουρκική άποψη για τα νησιά στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής!

Η αδιανόητη φρασεολογία των Τούρκων για τα νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της μέσης γραμμής έρχεται για να δικαιολογήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η ίδια λογική που επικαλείται ο Ερντογάν για να εξηγήσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 νμ, λένε οι Τούρκοι και κουρελιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας για να ισχυριστούν ότι όλη η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και την Λιβύη ανήκει εξ ημισείας στην Άγκυρα και την Τρίπολη, αγνοώντας τη... μικρή λεπτομέρεια ότι ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη υπάρχει ολόκληρη Ελλάδα!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...