Ελληνοτουρκικά

Και όμως ο Ερντογάν δεν είναι το χειρότερο σενάριο...

Μόνο προβλήματα δημιουργεί στη χώρα μας, όμως υπάρχουν και χειρότερα.

Χαµένοι µέσα σε αυταπάτες ηµεδαπής εµπνεύσεως, οι εν Ελλάδι τείνουµε συχνά να προβάλλουµε τους (ευσεβείς ή µη) πόθους µας πάνω στις διεθνείς εξελίξεις, σαν να πρόκειται για γεγονότα («wishful thinking»). Κάπως έτσι, κινούµενοι ανάµεσα στην ακατανίκητη γοητεία των πρόωρων πανηγυρισµών και την αβάσταχτη ελαφρότητα του έχειν άποψη, κάποιοι εξ ηµών βρέθηκαν να πανηγυρίζουν... ωσάν ελληνική νίκη τις ρωγµές που επέφεραν στην κυριαρχία του Ερντογάν οι δηµοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Στο ίδιο πνεύµα, άλλοι βρίσκονται πια να ελπίζουν ακόµη και σε µια ενδεχόµενη έξωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ή σε µια προοπτική ένταξη της Κύπρου σε αυτό.

Ο εχθρός του εχθρού, όµως, δεν είναι απαραιτήτως φίλος. Και ό,τι βλάπτει τον Ερντογάν δεν ωφελεί, οπωσδήποτε, την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ κοντράρονται µε την Τουρκία για τους ρωσικούς S-400, αλλά στην πράξη ανησυχούν για την Κίνα και τους νέους δρόµους του µεταξιού. Οσο για το ΝΑΤΟ, εκείνο έχει στο παρελθόν αποδειχθεί δύσκαµπτο, απρόθυµο ή... διαρρηγµένο.

Ο νικητής των δηµοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέµ Ιµάµογλου, που πολλοί έσπευσαν να παιανίσουν, δεν είναι φίλος της Ελλάδας. Μπορεί να βρέθηκε προ ετών στα Γιαννιτσά, να χορεύει ποντιακούς χορούς µέσα σε κλίµα εορταστικής συνύπαρξης. Προέρχεται, όµως, από το κεµαλικό (CHP), κορυφαία στελέχη του οποίου υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόµως δεκάδες νησιά.

Οσο για τις ρωγµές στην ηγεµονία του Ερντογάν που επέφεραν οι δηµοτικές εκλογές, εκείνες επήλθαν µεν, συνοδευόµενες όµως και από άλλα ανησυχητικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ