Σε θέση ισχύος εκτιμούν ότι είναι οι Τούρκοι και επιζητούν να αναθεωρήσουν τα πάντα που έχουν σχέση με το Αιγαίο, ειδικά την συνθήκη της Λωζάνης που τους έχει γίνει εμμονή και βραχνάς στα σχέδια τους, η οποία όμως αλλάζει μόνο με πόλεμο.
Ο Τούρκος συνταγματάρχης ε.α. Ersan Erk, σύμβουλος σε ένα από τα πολλά αμυντικά ινστιτούτα της χώρας, δήλωσε για το θέμα:
«Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα της κατά 12 μίλια, τότε καταργείται αυτόματα η συνθήκη της Λωζάνης και τα 12 νησιά της Ρόδου (Δωδεκανήσων) θα περάσουν σε τουρκικά χέρια βάσει και του διεθνούς δικαίου», είπε ο ίδιος.
«Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και ειδικών σε θέματα ασφάλειας, μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 μίλια θα περιόριζε την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στην Ανατολία.
Η κίνηση αυτή θα σήμαινε κατάργηση de facto της συνθήκης της Λωζάνης, για αυτό απαιτείται προσοχή μήπως έχουμε και υποβάθμιση της Διακήρυξης της Βέρνης.
Αν η συνθήκη της Λωζάνης ακυρωθεί, τότε τα 12 νησιά της Ρόδου (Δωδεκάνησα) θα περάσουν σε τουρκική κυριαρχία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ θα αλλάξει η κυριαρχία χιλιάδων νησιών στο Αιγαίο», δηλώνει ο ίδιος.
«Μιλάμε επίσης και για εκατοντάδες νησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες δεν αναφέρονται στην συνθήκη της Λωζάνης», συνεχίζει ο Τούρκος ειδικός.
Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, η Ελλάδα κατέχει το 40% του Αιγαίου και με την επέκταση των 12 μιλίων, θα αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 70%.
Το ποσοστό των διεθνών υδάτων του Αιγαίου θα μειωθεί από 51% σε 19% και έτσι όλα τα τουρκικά πολεμικά και εμπορικά πλοία θα χρειάζεται να διέρχονται από τα ελληνικά χωρικά ύδατα για να εισέρχονται και να εξέρχονται από το Αιγαίο, το οποίο θα μετατραπεί στην ελληνική λίμνη ή σε ελληνική κλειστή θάλασσα όπως η Θάλασσα του Μαρμαρά.
Τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα περιοριστούν σε μόνο το 10 τοις εκατό του Αιγαίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα έχει τόσο στρατιωτικές όσο και οικονομικές συνέπειες.
Το Αιγαίο είναι μια σημαντική διαδρομή διέλευσης μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Α. Μεσογείου στο παγκόσμιο ναυτιλιακό εμπόριο. Εκτιμάται ότι το Αιγαίο έχει σημαντικά αποθέματα όσον αφορά τους νέους πόρους φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων.
Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να διενεργήσει καμία εξερεύνηση για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή, ενώ πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και η αλιεία της, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σημερινά σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σε ξηρά, θάλασσα και εναέριο χώρο προσδιορίστηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης και την διακήρυξη της Βέρνης.
Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών υπακούουν στους διεθνείς κανόνες που ισχύουν σε όλο τον κόσμο ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία στην Μαύρη θάλασσα έχει επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα της κατά 12 μίλια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία της Βέρνης, απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, ενώ τα δικαιώματα κυριαρχίας και τα συμφέροντα των δύο μερών είναι επιβεβαιωμένα στο Αιγαίο.
Σύμφωνα το άρθρο μας («Σχέδιο εισβολής της Τουρκίας σε 18 ελληνικά νησιά» λένε Αμερικανοί -Τζιχάντ ετοιμάζει ο Ερντογάν), είχαμε αναφέρει ότι πιθανόν έρχεται πόλεμος μετά από τουρκική επίθεση στο Αιγαίο με θέμα τα 18 νησιά που διεκδικούν οι Τούρκοι.
Αυτό είχε αναφέρει και η Τουρκάλα δημοσιογράφος Uzay Bulut και το γνωστό αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο gatestoneinstitute.org, μιας και ο Ερντογάν φέρεται να έχει πάρει την «μεγάλη” απόφαση εδώ και καιρό να επιτεθεί πιθανότατα στην χώρα μας.
«Η Τουρκία απειλεί να εισβάλλει στην Ελλάδα», αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου της Τουρκάλας δημοσιογράφου, Uzay Bulut, που δημοσιεύεται στο αμερικάνικο «Gatestone Institute».
«Η απόφαση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μαζί με ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης που φέρεται να είναι αποφασισμένο, έχει εμμονή με την εισβολή και κατάκτηση των ελληνικών νησιών με το σκεπτικό ότι είναι στην πραγματικότητα τουρκική επικράτεια, τονίσε η Bulut.
Από τον Δεκέμβριο του 2017 για παράδειγμα, ο Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του CHP, δήλωσε ότι αν κέρδιζε τις εκλογές θα «εισέβαλε σε πάνω από 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, ακριβώς όπως ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ εισέβαλε στην Κύπρο το 1974.”
Ο ίδιος διατυμπάνιζε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο» που να αποδεικνύει ότι αυτά τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα.
Η Meral Akşener, επικεφαλής του κόμματος των «Γκρίζων Λύκων» έχει επίσης απαιτήσει εισβολή και κατάκτηση των ελληνικών νησιών. «Αυτό που απαιτείται πρέπει να γίνει”, έγραψε η ίδια σε tweet στις 13 Ιανουαρίου.
Ο μεγαλύτερος υποστηριχτής όμως ενός τέτοιου σχεδίου είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να αισθάνεται ενισχυμένος μετά την στρατιωτική εισβολή στην περιοχής της Afrin στη βόρεια Συρία, θεωρώντας τον εαυτό του σουλτάνο, συνεχίζει η ίδια.
Οι Τούρκοι και ο σημερινός ηγέτης τους Ρ.Ερντογάν θεωρεί ότι τα 81 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να βρουν διέξοδο στο Αιγαίο, βάζοντας στην ατζέντα και ελληνικά νησιά.
Η ουσία όμως είναι ότι πολύ σύντομα, θα έχουμε εξελίξεις στην περιοχή μας και την Κύπρο από τις κινήσεις των νέο-οθωμανών Τούρκων, που όσα βλέπει το μάτι τους, θέλει να αρπάξει το χέρι τους.