Ελληνοτουρκικά

Τα στοιχεία που δείχνουν πώς οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τα τρία σενάρια για την τύχη τους



Στο δικαστήριο της Αδριανούπολης οδηγούνται σήμερα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στις Καστανιές του Έβρου και όλα τα σενάρια για την τύχη τους είναι ανοιχτά, αφού η Άγκυρα έχει αναγάγει την υπόθεση σε πολιτική και ενδέχεται να την χρησιμοποιήσει είτε για να ζητήσει την έκδοση των «8», είτε για να προκαλέσει ακόμη μία κρίση με την Ελλάδα. 

Τα στοιχεία που δείχνουν πώς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κουκλατζής έπεσαν σε ενέδρα και προσχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση πυκνώνουν και μαζί αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Τούρκοι λένε ψέμματα ότι εντόπισαν τους δικούς μας στρατιωτικούς σε «βάθος 200 μέτρων» στο δικό τους έδαφος, γιατί στα 100 μέτρα υπάρχει τουρκικό φυλάκιο!

Την ημέρα της σύλληψης και αιχμαλωσίας των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού οι Τούρκοι μετά από πάρα πολλά χρόνια έκαναν άσκηση επιπέδου μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Πότε έγινε η άσκηση; Άρχισε τρεις μέρες πριν από το επεισόδιο της Πέμπτης. Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη; Γιατί; Οι Τούρκοι προετοιμάζονταν για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και γι΄ αυτό μιας αντίδρασης από την ελληνική πλευρά.

Όλα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη επιχείρηση, η οποία καθοδηγείται από πολύ ψηλά. Αυτό δείχνει και η μεταφορά του στην Αδριανούπολη για δίκη. Σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης οι Τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση εξετάζουν ακόμα τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ σύμφωνα με τις γνωστές διαρροές κάνουν λόγο για «αντιφάσεις στις καταθέσεις των στρατιωτικών».

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, και βεβαίως στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν και όχι της δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είναι που θα έχει τον τελευταίο λόγο ως προς τη μεταχείριση που θα έχουν. Και δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα.

Τα τρία σενάρια

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο και δυσμενέστερο θέλει τον Ερντογάν να προχωράει σε επίδειξη ισχύος, υιοθετώντας μία άτεγκτη στάση. Αυτό σημαίνει ότι το κατηγορητήριο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες δεν θα περιορίζεται στην «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Σε αυτή θα προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία.

Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι τραβάνε το σχοινί, επεκτείνουν το κατηγορητήριο και σέρνουν την Ελλάδα σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που κανείς δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει πως και πότε θα τελειώσει. Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι πρόκειται για κάποιου είδους διπλωματικού εκβιασμού εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία το πιθανότερο είναι να θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Από αυτό το σενάριο ο Ερντογάν θα επιτύχει να κλείσει το στόμα της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί για μαλθακότητα ως προς την Ελλάδα. Επίσης επιθυμεί να αποπροσανατολίσει από την επικαιρότητα αναφορικά από το μέτωπο του Αφρίν, όπου οι τούρκοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί και ο φόβος ενός μακροχρόνιου εγκλωβισμού του τουρκικού στρατού στην περιοχή, στοιχειώνουν την Τουρκία.

Το δεύτερο σενάριο είναι και το ευτυχέστερο για την Ελλάδα και φυσικά το πιο μετριοπαθές. Το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί. Θα ισχύσει μονάχα η «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Στην περίπτωση αυτή, η περιπέτεια των στρατιωτών θα λάβει τέλος. Θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα έχει αποφύγει να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές με μία ευρωπαϊκή χώρα, προκαλώντας έτσι και την έντονη δυσφορία του αμερικανικού παράγοντα. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, άλλωστε, έχουν ήδη ασκηθεί πιέσεις και από τους Αμερικανούς να λήξει το θέμα εδώ.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο η Αθήνα επίσης απεύχεται. Παρ’ ότι δεν θα προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπίας, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση και την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Την στιγμή που η Αθήνα αναμένει με εύλογη αγωνία να κλείσει το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, αποκλείοντας περαιτέρω περιπλοκές, η Άγκυρα συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση. Αποδεικνύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα επίπεδο. Ακόμα και ο διεθνής παράγοντας, εξάλλου, επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε άλλη στιγμή στο παρελθόν κατά την οποία η Τουρκία να ήταν τόσο μακριά από τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι καμία γεώτρηση δεν μπορεί να γίνει στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, χωρίς τουρκική συγκατάθεση.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο απειλών, ο σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ προειδοποίησε τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην επιχειρήσουν έρευνες στα "οικόπεδα"  για τα οποία έλαβαν άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία: «Εάν έχετε το θάρρος μπείτε! Δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε». Ο εμβολισμός του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος 090» από την τουρκική ακταιωρό «Ουμούτ» στην περιοχή των Ιμίων σηματοδότησε την αρχή μίας ιδιαίτερα ανησυχητικής περιόδου, κατά την οποία η τουρκική Ακτοφυλακή έχει σαφείς εντολές για αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, καθιστώντας πιθανό ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο.

https://www.youtube.com/embed/AGK5omFu_3s
https://www.youtube.com/embed/VpYecGZfH5Y

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ