Αποφασισμένοι για «θερμό επεισόδιο» στα Ίμια ήταν χθες οι Τούρκοι. Είχαν στήσει από νωρίς ενέδρα στο Πάνο Καμμένο και αυτός έπεσε στην παγίδα τους να νομιμοποιήσει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που αναπτύσσουν. Γιατί το να ρίχνει στεφάνι στα νερά των Ιμίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» και οι Τούρκοι να αλωνίζουν στις ακτές των Ιμίων έτοιμοι να κάνουν και απόβαση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται την ώρα που ρίχνει το στεφάνι ο Πάνος Καμμένος στη μνήμη των τριών ηρώων πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού στην κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996 (Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό) πολύ κοντά στα Ίμια πλέει μία τουρκική ακταιωρός και ένα περιπολικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.
Η εικόνα όμως δεν είναι αυτή. Σε απόσταση λίγων μιλίων οι Τούρκοι είχαν βγάλει έναν στολίσκο, αποτελούμενο από 4-5 ακόμη πολεμικά πλοία αναμένοντας προφανώς την μετάβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στα Ίμια προκειμένου να αποδώσει τιμές στους τρεις πεσόντες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Γνώριζαν την κίνηση του και είχαν παρατάξει ναυτικές δυνάμεις έτοιμοι για πολεμικό επεισόδιο.
Μεταξύ των 4-5 πλοίων αυτών ήταν και δύο τουρκικές φρεγάτες με τα οργανικά του ελικόπτερα, τα οποία απονηώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις για να καταγράψουν το τί συνέβαινε στην περιοχή. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι χθες το ΓΕΕΘΑ δεν ανακοίνωσε ούτε τον αριθμό των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων, αλλά ούτε και τον αριθμό των παραβάσεων του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά ελικόπτερα.
Οι Τούρκοι επίσης είχαν απογειώσει και πολεμικά αεροσκάφη τα οποία ωστόσο τα κράτησαν εντός του δικού τους FIR. Δεν θέλησαν να κάνουν παραβιάσεις καθώς, όπως φαίνεται, την πρωτοβουλία των κινήσεων είχαν οι ναυτικές τους δυνάμεις. Από ελληνικής πλευράς πετούσε συνεχώς ένα ζεύγος F-16 πάνω από την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», αλλά η Ελλάδα δεν διέθετε στην περιοχή τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που είχαν οι Τούρκοι.
Με λίγα λόγια η Άγκυρα είχε στήσει «ενέδρα» στον Πάνο Καμμένο και κατάφερε να περάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προπαγάνδα της στο εσωτερικό της Τουρκίας δείχνοντας πώς «προστάτευσε» την αμφισβητούμενη περιοχή των Ιμίων, όπως αυτά, κατά την γειτονική χώρα είναι μετά την κρίση των Ιμίων του 1996.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διέπραξε ένα πολύ μεγάλο λάθος πέφτοντας στην παγίδα των Τούρκων. Έδειξε και αυτός με την σειρά του πως τα Ίμια είναι «γκρίζα ζώνη». Δεν μπορεί να εκληφθεί, δυστυχώς, διαφορετικά το γεγονός ότι ενώ ρίχνει στεφάνι σε απόσταση 1,5-2 μιλίων από τα Ίμια τα τουρκικά πλοία να έχουν σχεδόν δέσει στα Ίμια και να μην γίνεται καμία ενέργεια για την απομάκρυνση τους από τα εθνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική κυριαρχία.
Δεν μπορεί μόνο η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» να βρίσκεται στο σημείο και από την άλλη να αλωνίζουν τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας και τα σκάφη της Ακτοφυλακής της. Αυτά που είπε εκ των υστέρων ο κ. Καμμένος περί μη παραχώρησης σπιθαμής των ελληνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων είναι καλά, αλλά δεν αρκούν.