Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία ενεργοποίησε την παραστρατιωτική οργάνωση "Λύκοι της Θράκης" - Η ΕΥΠ ανέλαβε τις έρευνες για τη φωτιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ- Ήταν εμπρησμός λέει η Πυροσβεστική - Επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Του Κώστα Κομποθέκρα

Δυστυχώς το pentapostagma.gr επιβεβαιώνεται με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες στα ελληνοτουρκικά: Η Πυροσβεστική είναι κατηγορηματική και τονίζει ότι η φωτιά στο τέμενος δεν προκλήθηκε από αναζωπύρωση. Τις έρευνες τις έχει αναλάβει η ΕΥΠ με κλιμάκιο της να βρίσκεται ήδη στο τέμενος Βαγιαζήτ για να κάνει έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά. Το πιο ανησυχητικό γεγονός όμως είναι άλλο: Η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει παραστρατιωτική οργάνωση με την ονομασία "Λύκοι της Θράκης" πυρήνες της οποίας δρουν και εκτελούν...

Συγκεκριμένα, η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης κάλεσε για κατάθεση δυο μέλη της μειονότητας για αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο.

Ο ένας εκ των δύο ,ο Μπουλέντ Χατζή έγραψε στον Ερκάν Αζίζογλου:

“Ερκάν χότζα μου να είσαι γαλήνιος, εγώ έστειλα τους λύκους, αυτοί θα πράξουν τα δέοντα”.

Κι ο Αζίζογλου απαντά:

“Ελπίζω να είναι εκπαιδευμένοι. Να βρουν το άτομο εκείνο από την αναπνοή του”.

Ο Μπουλέντ όμως δεν φαίνεται να καταλαβαίνει και απαντά σε άλλο μήκος κύματος γράφοντας πως

“όσο υπάρχουν λύκοι ο Τουρκικός Κόσμος πάντα θα είναι ισχυρός”.

Τι λέει η Πυροσβεστική

Για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μίλησε ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγας, σύμφωνα με τον οποίο επιχείρησαν συνολικά 54 πυροσβέστες και 16 πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρα από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τρία ειδικά οχήματα, προκειμένου να είναι εφικτή η επέμβαση από το επάνω μέρος του κτιρίου. Επίσης, στην κατάσβεση συμμετείχαν μεγάλη αστυνομική δύναμη και ο στρατός.

"Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά στον χώρο του κτιρίου, να μην επεκταθεί, διότι οι φλόγες ήταν τεράστιες και υπήρχε άμεσος κίνδυνος, γι' αυτό και η αστυνομία εκκένωσε προληπτικά τα γύρω κτίρια και σπίτια", περιγράφει ο κ. Ρήγας, σημειώνοντας πως ήδη διενεργείται προανάκριση, υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Ορεστιάδας, για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σε μία πρώτη αποτίμηση της ζημιάς, ο κ. Ρήγας αναφέρει πως έχουν καταστραφεί η ξύλινη στέγη και το εσωτερικό, ενώ έχει αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό και η υπερκατασκευή που είχε γίνει για την προστασία του κτιρίου στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσής του.

Τέλος, ο κ. Ρήγας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η εν λόγω πυρκαγιά να συνδέεται με το περιστατικό κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο τέμενος χθες το μεσημέρι.

Όπως τόνισε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε από τους εργαζόμενους στον χώρο, καθώς υπήρξε κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από τις εργασίες που γίνονταν στο τέμενος.

Ωμή παραδοχή πως ήταν εμπρησμός δηλαδή...

Κατά την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε πως τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί την είχαν ήδη σβήσει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέμειναν στον χώρο και τις επόμενες 2-3 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε δεν υπήρχε καμία ένδειξη ανησυχίας. Ωστόσο και για το συγκεκριμένο περιστατικό γίνεται προανάκριση.

Παράλληλα επιτόπια έρευνα κάνει και επιτελείο του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από εντολή της υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται πως η φυσική φθορά του τεμένους, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 1389 επί σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄, με την πάροδο των ετών ήταν σημαντική με την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξύλινη στέγη του να τελεί υπό κατάρρευση, αφήνοντας το εσωτερικό του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα.

Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε πρώτες ενέργειες προστασίας του μνημείου, ενώ το 2010 αποφασίστηκε η αναστήλωσή του, οι εργασίες της οποίας επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ που έχει κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα έχει τεράστια πολιτισμική αξία. Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου (Τέμενος Βαγιαζήτ) σύμφωνα με την παράδοση άρχισε να κτίζεται στο κέντρο του Διδυμότειχου στα τέλη του 14ου αιώνα (1389-1402), αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί λόγω της επέλασης των Μογγόλων στην Μικρά Ασία, από το σουλτάνο Βαγιαζήτ Α' τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό), για το λόγο αυτό ονομάζεται τόσο από τους ντόπιους όσο και τους Οθωμανούς περιηγητές «Βαγιαζήτ Τζαμισί».

Ολοκληρώθηκε με εντολή του σουλτάνου Μωάμεθ Α' (1420-1421) από τον αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά, από τους πιο φημισμένους αρχιτέκτονες της εποχής του. Είναι το μεγαλύτερο τέμενος των Βαλκανίων και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε Ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο της περιοχής και ένα από τα αρχαιότερα, μεγαλύτερα και πλέον αξιόλογα μωαμεθανικά κτίσματα στην Ευρώπη.

Για όλα αυτά το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας είχε ενημερώσει από το πρωί στα άρθρα Τα δίνει όλα για «θύελλα» στα ελληνοτουρκικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Προηγείται το»ΌΧΙ» στην Τουρκία και η χώρα κινδυνεύει με πτώχευση – Η ΜΙΤ έκαψε το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο; και Άσχημες εξελίξεις: Πυρπόλησαν το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο – Το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ