Εξι τουρκικές φρεγάτες και πυραυλάκατοι διεξάγουν αυτή τη στιγμή ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου ενώ άλλα 2 τουρκικά πλοία κάνουν βολές ανατολικά του Καστελόριζου. Η Τουρκία προχωρά σε πρόβα τζενεράλε αποκλεισμού του νησιού με αεροναυτικές ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών.
Η Τουρκία με NAVTEX είχε προειδοποιήσει για ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν και πυρά σε μια περιοχή που είναι εξαιρετικά “ευαίσθητη”.
H Άγκυρα έχει προγραμματίσει για τις 16 και 17 Μαρτίου ασκήσεις με πυρά στα Δωδεκάνησα αλλά και πολύ κοντά στο Καστελόριζο, με το σενάριο πρόκλησης να φαντάζει πολύ πιθανό .
Η αεροναυτική άσκηση στην Μεσόγειο Θάλασσα-Αιγαίο πέλαγος , έχει σκοπό την τελειοποίηση των ενεργειών των τουρκικών αεροσκαφών ΑΦΝΣ , εναντίον φυσικά των υπερσύγχρονων ελληνικών υποβρυχίων ή «ελληνικών φαντασμάτων» όπως τα αποκαλούν οι νατοϊκοί αξιωματικοί.
Τα σενάρια που θα υλοποιηθούν αναφέρουν, πόλεμο επιφανείας, ανθυποβρυχιακό πόλεμο , αναπλήρωση δυνάμεων, ασκήσεις απονείωσης και προσνείωσης ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης σε πολεμικά πλοία, πολεμική ετοιμότητα μάχης και κατάρτιση συντήρησης πρώτου κλιμακίου.
Η Αθήνα παρακολουθεί με «ψυχραιμία» την στρατιωτική δραστηριότητα της Άγκυρας και καθημερινά λαμβάνει μέτρα για να μειώσει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος στον αέρα ή τη θάλασσα.
Όλα αυτά είναι σχετικά διότι «ψυχραιμία» και «αποφασιστικότητα» έχουν πρωτίστως οι ένοπλες δυνάμεις και ειδικά το πολεμικό μας ναυτικό, η θέα και μόνο του οποίου προκαλεί πανικό στους Τούρκους.
Σήμερα, μιλώντας στον Alpha 989, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ανάμεσα στα άλλα σε σχέση με το θέμα ενός πιθανού ατυχήματος ανέφερε πως: Όταν μια προεκλογική ρητορική παίρνει μια ροπή εθνικιστική, αυτό δεν είναι καλό πράγμα.
Τα δημοψηφίσματα και οι εκλογές πρέπει να έχουν δημοκρατικό χαρακτήρα. Μέσα σε μια τέτοια ρητορική λέγονται πράγματα. Το ατύχημα που με ρωτάτε αν το φοβάμαι, σας λέω ότι ανησυχώ και παίρνω μέτρα ώστε να εξαλείψω τις πιθανότητές του.
Τι κάνεις για να εξαλείψεις ένα πιθανό ατύχημα; Παίρνεις μέτρα ώστε να μη συμβεί το ατύχημα. Μην ξεχνάμε ότι πετάνε πιλότοι χωρίς εμπειρία από την άλλη πλευρά, βέβαια ο δικός μας πιλότος είναι και έμπειρος και έχει σαφείς οδηγίες.
Στο ερώτημα αν φοβάται για το τι μπορεί να συμβεί στα ελληνοτουρκικά μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, απάντησε:
Από την άποψη των δυνατοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαι ήσυχος. Από την άποψη ότι υπάρχει μια ρητορική έντασης, πάντοτε σκέφτομαι τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Εμείς πρώτα και κύρια πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, τη δουλειά που έχουν αναλάβει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι η προετοιμασία και η αμυντική θωράκιση στο επίπεδο της αποτροπής. Συγχρόνως, βέβαια, δεν είναι μόνο τι λέμε αλλά και τι κάνουμε. Κάνουμε ασκήσεις, βοηθάμε κοινωνικά όσο περισσότερο μπορούμε. Διαπιστώνουμε, με αφορμή και τις τελευταίες ασκήσεις στη Σαμοθράκη και τη Θάσο, ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Σε προχθεσινό άρθρο μας με τίτλο (Τύμπανα πολέμου – Οι Τούρκοι βγάζουν το στόλο τους στο Αιγαίο και στοχοποιούν τα υποβρύχια του ΠΝ – Μαζική παραγωγή πυραύλων UMTAS – Κίνδυνος-θάνατος για τα Ελληνικά άρματα μάχης), αναφέραμε ότι πυρετωδώς προετοιμάζονται για πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο πέλαγος και στην ελληνοτουρκική μεθόριο οι νέο-οθωμανοί, και αυτό πλέον αποτελεί κοινή διαπίστωση όχι μόνο Ελλήνων αλλά και ξένων αμυντικών αναλυτών.
Η Τουρκία αυτήν την χρονική περίοδο «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα και μαζικότερα αμυντικά προγράμματα που υλοποιεί χώρα του ΝΑΤΟ , ενδεικτικό των έντονων προετοιμασιών για το «πανηγύρι» που θα λάβει χώρα λίαν συντόμως στην Ανατολική Μεσόγειο με κύριο μενού τους υδρογονάθρακες.
Αντιδράσεις τεστάρουν οι νέο-οθωμανοί ειδικά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Όσο για την ΕΕ αυτήν δεν την υπολογίζουν καθόλου.
https://youtu.be/pytt-I6kEdA