Μόντης Κολίλας
Βόρεια Ήπειρος

Βορειοηπειρώτης: «Θέλουν να ξεριζώσουν το ελληνικό στοιχείο»

Αναταραχή επικρατεί στην ελληνική εθνική μειονότητα στη γειτονική Αλβανία μετά την καταδίκη ενός Έλληνα ο οποίος μίλησε στον Λάμπρο Ζαχαρή στο Sputnik. Ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις του, ποιοι τον διώκουν.

Ήταν 12 Μαΐου 2018, όταν στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, πραγματοποιούνταν οι εορτασμοί της 104ης Επετείου Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου από κατοίκους της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Τότε, ο Μόντης Κολίλας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας

Πρόκειται για έναν ελεύθερο επαγγελματία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χειμάρρα ενώ σήμερα κατοικεί στη Γλυφάδα, όμως ασχολείται ενεργά με τα κοινά και τις υποθέσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τότε δεν φανταζόταν ότι πριν από λίγες ημέρες θα καταδικαζόταν, αφού θα κρινόταν ένοχος από το αλβανικό δικαστήριο για τρεις κατηγορίες.

«Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια», γράφει το κατηγορητήριο.

Ο αλβανικός τύπος, όπως υποστηρίζει o ομογενής, διέδωσε ότι καταδικάστηκε για 8,5 χρόνια φυλάκιση

«Όμως αυτό πρόκειται περί διαρροής των αλβανικών ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω την απόφαση καθότι δεν έχει καθαρογραφεί και δεν ήμουν παρών ούτε εγώ ούτε ο δικηγόρος μου κατά την εκδίκασή της». 

Ωστόσο η φημολογούμενη καταδίκη βρίσκεται ακόμα σε πρωτόδικο βαθμό, ενώ η ποινή θα τελεσιδικήσει αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση και από το αλβανικό Εφετείο. Σε κάθε περίπτωση θα ασκήσει έφεση.

Όπως αναφέρει, όλες οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ψευδείς και κατασκευασμένες και δεν διστάζει να υψώσει τα εθνικά σύμβολα της Ελλάδας στη γείτονα στις επετείους.

«Δεν επιθυμώ να προκαλέσω κάποιον αλλά να τιμήσω την ιστορία και την καταγωγή μου. Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος βορειοηπειρώτης έχει σχέση με ακραία στοιχεία. Πάντα αγωνιζόμαστε πολιτισμένα για τα δικαιώματά μας». 

Κάθε χρόνο κατά τον μήνα Μάιο βρίσκεται μαζί με άλλους Έλληνες και τιμά την Βόρεια Ήπειρο, όπως έκανε και τότε. 

Όπως περιγράφει, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφηκε το 1914 και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.

«Η συμφωνία περί αυτόνομου - αυτοδιοίκητου ισχύει αλλά δεν εφαρμόζεται. Αυτή τη συμφωνία τιμούμε».

Όσο για το βιβλίο που κατηγορείται ότι διέδωσε μας αναφέρει ότι πρόκειται για το βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Παπαφλωράτου αναφορικά με το 1914, αποσπάσματα του οποίου διάβασε στο πλαίσιο εκδήλωσης.

Ποιοι τον διώκουν

Όπως υποστηρίζει η καταπίεση των Ελλήνων στην Αλβανία δεν έχει σταματήσει από το 1914 που ιδρύθηκε το σύγχρονο αλβανικό κράτος.

Μεγάλωσε στην Αλβανία του Χότζα όπου δεν επιτρεπόταν να ακούγονται τα ελληνικά.

«Τα ληξιαρχεία δεν έδιναν σε πολλούς τα ελληνικά ονόματα. Μετά την πτώση του κομμουνισμού τα πράγματα για τους Έλληνες δυσκόλεψαν. Το καθεστώς του Χότζα σεβόταν τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων κάτι που δεν ισχύει με το σημερινό αλβανικό κράτος. Εδώ και δύο χρόνια όταν οι Αλβανοί άνοιξαν το περιουσιακό ζήτημα είχαν ως στόχο να διώξουν το ελληνικό στοιχείο. Είναι οι ίδιοι που με διώκουν. Δεν επιθυμούν αυτούς που δραστηριοποιούνται υπέρ του ελληνικού στοιχείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συγγένεια του και τα μνημόσυνα που δεν άρεσαν στους Αλβανούς

Ο Μόντης Κολίλας είναι συγγενής του Αριστοτέλη Γκούμα που το 2010 είχε δολοφονηθεί από Αλβανούς στη Χειμάρρα προκαλώντας «αναταράξεις» εντός της ελληνικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο θάνατός του Γκούμα προήλθε ύστερα από λογομαχία στο κατάστημα του θύματος, όταν οι τρεις δράστες απαίτησαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά στην επιχείρησή του, ενώ ο Γκούμας αρνήθηκε. Μετά από λίγη ώρα, ως εκδίκηση, οι Αλβανοί δράστες οδήγησαν το όχημά τους πάνω από το σώμα του θύματος και τον καταπλάκωσαν τουλάχιστον τρεις φορές προκειμένου να σιγουρέψουν το θάνατό του.

Η δολοφονία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην ελληνική κοινότητα στην Βόρεια Ήπειρο, με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και κλείσιμο οδικών αρτηριών στην περιοχή.

«Κάθε Αύγουστο πραγματοποιούσαμε οικογενειακό μνημόσυνο. Παράλληλα τιμούσαμε και Έλληνες εθνικούς ήρωες. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Αλβανούς. Μας σταματούσαν στα σύνορα και μας πήγαιναν για ανάκριση. Από το 2013 και μετά με σταματούν για έλεγχο. Πολύ πιθανό να ήταν η αντιτρομοκρατική. Είναι τρομοκράτης αυτός που κάνει εκδηλώσεις μνήμης»;

Δύο μέρες πριν το θάνατο του Κατσίφα, τον πήγαν πάλι για ανάκριση.

«Τους ρώτησα αν κατηγορούμαι για κάτι και μου είπαν όχι. Ήθελαν να μάθουν για την εκδήλωσή μας. Το μόνο που ήθελα ήταν να παρευρεθώ στην εκδήλωση για τα οστά που βρέθηκαν στην Κλεισούρα. Κάθε καλοκαίρι μαζευόμαστε στη Χειμάρρα. Μου έχουν κάνει παρατήρηση επειδή μιλάω ελληνικά. Αυτό συνέβη και σε άλλους φίλους. Όμως δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τη γλώσσα μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ