Χωρίς καμία ειδοποίηση και ενημέρωση ο διευθυντής του κτηματολογίου της Αλβανίας, Άρταν Λαμε, έκανε μία περιοδεία για να ενημερώσει τους κατοίκους του Δήμου Χιμάρας για την διαδικασία πρώτης εγγραφής των οικοπέδων και των σπιτιών στο υποθηκοφυλακείο. Ο άνθρωπος με τις υπερεξουσίες κατά την ενημέρωση στο χωριό Δρυμάδες, που ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του, πλαισιωνόταν απ' τον δήμαρχο Χιμάρας και από τους δύο δημογέροντες. Το ακροατήριο, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, το είχε φροντίσει ο δήμαρχος με τους υποτακτικούς του. Παρόλα αυτά όλοι όσοι έλαβαν το λόγο εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους με με την μέχρι σήμερα κατάσταση αλλά και την δυσπιστία στο κατά πόσο η διαδικασία αυτή θα δώσει λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα τους.
Οι κάτοικοι των Δρυμάδων από τη φύση τους είναι ήρεμοι και ήπιοι άνθρωποι. Ορισμένοι από αυτούς αναγνωρίζουν και τα προσωπικά λάθη που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια γύρω από το περιουσιακό και θέλοντας να καλύψουν και τις δικές τους ευθύνες συνέβαλαν στο να γίνει μία ήρεμη συζήτηση. Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν το ίδιο ομαλά και στην Χιμάρα.
Η συμμετοχή στην Χιμάρα ήταν πάρα πολύ μικρή. Όλοι οι κάτοικοι που έλαβαν το λόγο ήταν αρνητικοί και επιθετικοί απέναντι στον άνθρωπο που κατέχει όλες τις εξουσίες σε ό,τι αφορά το περιουσιακό. Κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν βρήκε θετική πτυχή στα όσα γίνονται. Όλοι οι κάτοικοι, μηδενός εξαιρουμένου, εξέφρασαν την δυσπιστία τους ως προς τις προθέσεις του Λάμε και τις διαδικασίες που ακολουθούνται ως τώρα. Ακούστηκαν φωνές και χαρακτηρισμοί όπως κλέφτες, απατεώνες, υπηρέτες συμφερόντων. Ο Λάμε και ο δήμαρχος όμως ατάραχοι "υπέθεσαν οτι έβρεχε" και συνέχισαν την παράσταση, όπως αναφέρει το himara.gr.
Στο Λούκοβο, και εκεί χωρίς να έχουν ενημερώσει τους κατοίκους, η εκδήλωση έγινε στα γραφεία της Κοινότητας όπου μαζεύτηκαν απρόσκλητοι κάτοικοι από τα χωριά Νίβιτσα, Αγ Βασίλειο, Λούκοβο και Πικέρνι για να διαμαρτυρηθούν.
Με δεδομένο την πρόσφατη άδεια που δόθηκε στην Κακομέα και την υπουργική απόφαση που αφαιρεί από τους κατοίκους του Αγίου Βασιλείου ολόκληρες εκτάσεις που είχαν κατακτήσει με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι κάτοικοι έβγαλαν έξω το Λάμε βρίζοντάς τον. Μετά από την παρέμβαση του δημάρχου ξεκίνησε η συζήτηση - ενημέρωση.
Τι είπε ο Λάμε τους κατοίκους;
- είναι η τελευταία ευκαιρία.
- ο νόμος είναι ο καλύτερος που μπορούσε να γίνει.
- η διαδικασία θα είναι διαφανής και γρήγορη.
- δεν ήρθα να μοιράσω γη αλλά να καταγράψω αυτή που έχετε.
- Φέρτε ότι χαρτιά έχετε.
- Καταγγείλετε την διαφθορά.
- την Δευτέρα ξεκινάει η διαδικασία.
Όλα τα παραπάνω είναι ξεδιάντροπα ψέματα. Στη ζωή ποτέ δεν υπάρχει τελευταία ευκαιρία. Ο νόμος δεν μπορεί να είναι ο καλύτερος γιατί δεν ενσωματώνει καμία από τις παρατηρήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι της κοινότητας μας, ελάχιστες παρατηρήσεις από την επιτροπή της Βενετίας και ακόμα πιο ελάχιστες από τον εμπειρογνώμονα του υπουργείου εξωτερικών. Πως μπορεί να είναι εύκολη και διαφανείς μία διαδικασία στην οποία δεν δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου στους φακέλους των κατοίκων που υποβάλουν αίτημα; Ο μόνος λόγος που ο κ. Λάμε προτρέπει τους πολίτες να προσκομίσουν τα χαρτιά που διαθέτουν είναι για να τους εμπαίξει.
Σε κανέναν από τους δύο νόμους ( 111/2018 και 20/2020) δεν προβλέπεται αυτή η διαδικασία. Ειναι γνωστό ότι ακόμα δεν έχουνε ψηφιστεί η εφαρμοστικοί νόμοι.
Επίσης είναι παράδοξο να ζητάει από τους πολίτες να καταγγείλουν την διαφθορά την στιγμή που η Χιμάρα είναι γεμάτη από αστυνομικές δυνάμεις, κρυφές και φανερές. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι εις γνώση όλων, ακομη και των υπηρεσιών του κ. Λάμε και όχι μόνο είναι γνωστά αλλά εμείς πιστεύουμε ότι γίνονται οργανωμένα και με σχέδιο από τους κυβερνώντες.
Σε αυτό το όργιο διαφθοράς συμμετέχουν πρώην περιφερειάρχης, πρώην δήμαρχος, νυν και πρώην υπάλληλοι του κτηματολογίου του Δήμου Χίμαρας και φυσικά υπάλληλοι του κτηματολογίου Αυλωνας.
Με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του ο κ. Λάμε έχει εξαγγείλει πέντε φορές μέχρι στιγμής πως απο Δευτέρα ξεκινάει διαδικασία.
Αν παρόλα αυτά κάποιος πιστεύει πως οι προθέσεις του κ. Λάμε είναι να γράψει τα κτήματα και τα σπίτια στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί να συμμετέχει ο κόσμος σε μία τέτοια διαδικασία από τη στιγμή που ο σκοπός είναι η υφαρπαγή των περιουσιών και όχι απόδοση της. Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι απλή, ο κόσμος δεν έχει τίποτα να χάσει κάνοντας την διαδικασία. Συμμετέχοντας στις διαδικασίες θα μπορούμε να τους εκθέσουμε στα μάτια της κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας.