Ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη μάχη του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα με την αλβανική αστυνομία έφερε στο φως της δημοσιότητας το τηλεοπτικό δίκτυο Open TV.
Στο συγκλονιστικό βίντεο, τραβηγμένο μέσα από το καφενείο του χωριού, ακούγεται «καταιγίδα» πυροβολισμών, ενώ εμφανίζεται ο Κατσίφας να προσπαθεί να διαφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδιώκουν.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=39&v=VPIoUMtjcOc
https://www.youtube.com/watch?v=sb5RjLGLWCo&feature=player_embedded
Όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα, ο ίδιος ο δήμαρχος της Δρόπολης ήταν καταπέλτης μιλώντας σε αλβανικό κανάλι σχετικά με τη δολοφονία του Κ.Κατσίφα.
Ο δήμαρχος είπε ότι ολόκληρο το χωριό ήταν αγανακτισμένο, καθώς το γεγονός αυτό θα μπορούσε άνετα να αποφευχθεί και οι αστυνομικές δυνάμεις (Renea) θα μπορούσαν να έχουν συλλάβει τον 35χρονο ζωντανό.
«Πρέπει να διερευνηθεί η περίπτωση, οι ειδικές δυνάμεις αφαίρεσαν μια ζωή. Το χωριό είναι εξοργισμένο, γιατί χάθηκε έτσι με αυτόν τον τρόπο μια ζωή. Η δολοφονία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», δήλωσε ο ίδιος.
Οργή και πένθος έχει προκαλέσει στους Έλληνες η υπόθεση του σύγχρονου ήρωα Κ. Κατσίφα, ο οποίας θέλοντας να τιμήσει τους Έλληνες πεσόντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έπεσε ο ίδιος νεκρός από πυρά Αλβανών, μελών των Ειδικών Δυνάμεων RENEA.
Η δολοφονία του βορειοηπειρώτη περικλείεται από αντιφάσεις και πολλά κενά για τις συνθήκες θανάτου του, ενώ η κατάσταση στην περιοχή Βουλιαράτες είναι εξαιρετικά τεταμένη από χθες.
Πλήθος Ελλήνων έσπευσαν να παρέμβουν στη δολοφονία ενός πατριώτη, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι απούσα και να προστατεύει τους Αλβανούς.
Η τελευταία παρέμβαση ήρθε από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, η οποία ζητά έρευνα με διεθνή επίβλεψη. Το μήνυμά της είναι ξεκάθαρο: O K. Κατσίφας είναι θύμα του ανθελληνισμού των Αλβανών.
«Οι ελληνικές ζωές έχουν σημασία», αναφέρει η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, σε ανακοίνωσή της, με την οποία εκφράζει την «ισχυρή καταδίκη» της για τον «χωρίς νόημα» -όπως επισημαίνει- θάνατο του Ελληνα από την αλβανική αστυνομία στη Βόρεια Ηπειρο.
Tο ανακοινωθέν καλεί σε έρευνα, υπό τη διεθνή επίβλεψη, για να καθοριστεί ο τρόπος θανάτου. Ειδικότερα, η Πανηπειρωτική, υπογραμμίζει:
«Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, 35 ετών, ύψωσε μία ελληνική σημαία σε ένα νεκροταφείο Ελλήνων στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στους Βουλιαράτες, καθώς οι Ελληνες γιόρταζαν την ηρωική αντίσταση της Ελλάδας κατά της εισβολής των δυνάμεων του φασισμού, στις 28 Οκτωβρίου 1940.
Οταν η Αστυνομία της Αλβανίας κινήθηκε να την κατεβάσει, οι αλβανικές Αρχές λένε πως αυτός πυροβόλησε σε αστυνομικό όχημα με καλάσνικοφ και το έσκασε στους γειτονικούς λόφους.
Οι αλβανικές Αρχές εξαπέλυσαν μαζικό ανθρωποκυνηγητό με ελικόπτερο να πετά από πάνω, ενώ η Αστυνομία και ειδικές δυνάμεις «χτένιζαν» τους λόφους για τον Κατσίφα.
Ισχυρίζονται ότι τον στρίμωξαν και του ζήτησαν να παραδοθεί, εκείνος τους πυροβόλησε και τον σκότωσαν.
«Γνωρίζοντας την εχθρότητα με την οποία οι αλβανικές αρχές έχουν διώξει τους Έλληνες στο παρελθόν, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τον επίσημο ισχυρισμό της Αλβανίας και καλούμε για μία πλήρη, ανοιχτή, διεθνή έρευνα για τον δίχως νόημα θάνατο», δήλωσε ο κ. Νικόλας Γκατζογιάννης (Nicholas Gage), πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, η οποία εκπροσωπεί Ελληνοαμερικανούς από την περιοχή της Ηπείρου, που η μισή βρίσκεται στην Ελλάδα και η άλλη μισή στα νότια σύνορα της Αλβανίας.
«Είναι προφανές ότι ο Κατσίφας, παρά την στιγμή οργής που τον κατέβαλε όταν η Αστυνομία κατέβασε την ελληνική σημαία δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν καθώς πυροβόλησε σε ένα άδειο αστυνομικό όχημα και όχι σε αστυνομικούς», επεσήμανε ο κ. Γκατζογιάννης.
«Και είναι πολύ απίθανο ότι θα είχε επιλέξει να πυροβολήσει με μαζικές δυνάμεις να τον καταδιώκουν αντί να παραδοθεί», πρόσθεσε.
Σημειώνουμε ότι Ελληνες έχουν φυλακιστεί με ψευδή στοιχεία, χτυπηθεί και παρενοχληθεί από τις αλβανικές Αρχές και έχουν καλέσει την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να πιέσουν την Αλβανία να παράσχει στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα τα βασικά δικαιώματα και προστασία που προκύπτουν από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αλβανία, αλλά δεν έχει εφαρμόσει ποτέ.