Eξελίξεις έχουμε στην Αλβανία, καθώς αναστάτωση έχει προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με την απόφαση που πήρε το Ελληνικό μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ.
Τα τελευταία γεγονότα φαίνεται να σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, καθώς μόλις πριν λίγα 24ωρα, είδαμε την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, να ζητάει αυτονομία και ίδρυση τοπικού κοινοβουλίου στην Β. Ήπειρο.
Μετά την απόφαση του προέδρου του Κόμματος της Δικαιοσύνης της Ενσωμάτωσης και Ενότητας – PDIU, Σφετίμ Ιντίζι, να εκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό και να προσανατολισθεί σε συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, έφερε αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.
Άμεσα υπήρξε αντίδραση από το κεντρώο Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ΚΕΑΔ ή PBDNJ, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Βαγγέλης Ντούλες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίσημες πηγές από το ΚΕΑΔ ανέφεραν ότι θα αποχωρήσει από το συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα λόγω της προσέγγισης και ένταξης του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU σε αυτό.
Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος του ΚΕΑΔ ανέφερε ότι η δημόσια δήλωση του προέδρου αναμένεται σύντομα.
«Το κόμμα ΚΕΑΔ έχει μια συνέπεια διαχρονική. Αυτή η πολιτική δύναμη, που έχει σαφείς θέσεις από το 2009, εγκατέλειψε τον κυβερνώντα συνασπισμό με τον Μπερίσα και πήγε στην αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια, το 2013, σε συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ήρθε στην εξουσία, αλλά εγκατέλειψε την κυβέρνηση όταν οι σοσιαλιστές έφεραν στην κυβέρνηση τον επικεφαλής του PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Με την κίνηση του Σφετίμ Ιντρίζι να προσεγγίσει το Δημοκρατικό Κόμμα και την αποδοχή αυτής από τον Λουλζίμ Μπάσα, η αντιπολίτευση αποκτά ένα νέο σύμμαχο, αλλά συγχρόνως χάνει έναν βουλευτή από τις τάξεις της, που είναι ο Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος είχε βγει τρίτος στην περιοχή του Αυλώνα.
Πρόκειται για μία αποχώρηση βόμβα, η οποία σίγουρα θα φέρει εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα προοίμιο για την αναγέννηση της εθνικής μειονότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια έδειχνε να είναι διασπασμένη.
Οπως είχαμε αναφέρει, στην Σύνοδο η οποία έχει καθιερωθεί με τον τίτλο OSCE HUMAN DIMENSION IMPLEMENTATION MEETING 2018 και θα ολοκληρωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, συμμετέχει και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, η οποία έχει προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων όπου θα θέσει σε διεθνές επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε όλα τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το northernepirusmovement.blogspot.com
Επικεφαλής της αποστολής της ΚΑΒΗ που λαμβάνει μέρος στην Σύνοδο είναι ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Δημήτριος Περδίκης.
Την πρώτη ημέρα της Συνόδου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου συμμετείχε στην 1η Εργασιακή Συνεδρία με θέμα: «Δημοκρατικοί θεσμοί, η δημοκρατία σε εθνικά, περιφερειακά και τοπικά επίπεδα και δημοκρατικές εκλογές”.
Ο εκπρόσωπος της ΚΑΒΗ Παναγιώτης Καράμπελας στην παρέμβαση του περιέγραψε τις διαχρονικές μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους να εμφανίζει στις κατά καιρούς απογραφές μειωμένο τον πληθυσμό των Ελλήνων στην Αλβανία, προκειμένου να περιορίζεται η συμμετοχή τους στην δημόσια διοίκηση.
Ακολούθως έθεσε την μη θεσμοθέτηση ποσοτικής εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο καθώς και την απουσία εκπροσώπων των ελληνικών μειονοτικών κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές.
Ο κ. Καράμπελας μίλησε για την διοικητική διαίρεση που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2015 στην Αλβανία, όπου ελληνικές περιοχές όπως η Χιμάρα κινδυνεύουν με άμεση πληθυσμιακή αλλοίωση λόγω της συνένωσης τους με επαρχίες που κατοικούνται από αλβανούς.
Παράλληλα τόνισε τον μη σεβασμό της Αλβανίας στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο υπέγραψε το 1914 και με το οποίο αναγνωρίζει καθεστώς αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο.
Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος της ΚΑΒΗ επισήμανε ότι «Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται να ζητούν την ίδρυση τοπικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης με την απόκτηση καθεστώτος αυτονομίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού και ιδιοκτησίας«.
Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, θα υποστηρίζει το Μ. Μαξίμου, ή θα συνεχίσει την διπλωματία της κότας;