Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μάζης για 12 ναυτικά μίλια: «Διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! Γίνεται φοβερή προπαγάνδα!» (Βίντεο)

Η κυρία Γαβουνέλη, του ΕΛΙΑΜΕΠ αποκάλυψε ή υποστήριξε ότι διαπραγματευόμαστε και το θέμα των 12 μιλίων προς Ανατολάς δηλαδή στο Αιγαίο. Λένε λοιπόν οι Τούρκοι ότι βάζει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άρα και των συνομιλιών Ερντογάν - Μητσοτάκη, Φιντάν - Γεραπετρίτη, όλα παρανόμως κατεχόμενα νησιά, όπως ισχυρίζεται, από την Ελλάδα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, χωρικά ύδατα και αιγιαλίτιδα ζώνη, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και ούτω καθεξής.

Άμεση ήταν απάντηση που έδωσε ο Δρ. Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή του Kontra «Κόκκινη Ζώνη» με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο:

Οπως απάντησε ο καθηγητής Μάζης «δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα κάνει δεκτό το περιεχόμενο μιας τέτοιας συζητήσεως. Πάμε και σε ένα σημείο το οποίο θεωρώ εξαιρετικά ευαίσθητο. Πρώτα πρώτα. Όταν μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες Αιγιαλίτιδα λέει και ΑΟΖ, αυτό λέει είναι το θέμα που θα συζητήσουμε, να μη συζητάμε τίποτα άλλο. Και μας το παρουσιάζουν και ως κόκκινη γραμμή μάλιστα. Και μας εμφανίζονται ως άτεγκτοι. Μια στιγμή να δούμε. Πρώτα πρώτα, η Αιγιαλίτιδα ζώνη ορίζει δύο πράγματα. Την προβολή της στο βυθό, ένα το κρατούμενο, το ξεκίνημα του μετρήματος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης δεύτερο και τρίτο, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου. Τρία πράγματα λοιπόν ορίζει.»

«Να πούμε τώρα τι είναι η Αιγιαλίτιδα ζώνη. Όπως προηγουμένως είπα, είναι και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά και εθνικός εναέριος χώρος . Αιγιαλίτις στον αέρα. Έτσι. Θα μου πείτε τώρα, ως καλός νομικός που είστε, ε ναι κύριε Μάζη, αλλά εμείς έχουμε Αιγιαλίτιδα ζώνη έξι ναυτικών μιλιών και Δέκα εναέριο. Αυτό μας το λένε μας το καταμαρτυρούν. Οι Τούρκοι ότι είναι το ελληνικό παράδοξο.»

«Η Αιγιαλίτις ζώνη αποτελεί μονομερώς ασκούμενο κυριαρχικό δικαίωμα. Απάντηση, ναι. Μπράβο. Εφόσον λοιπόν αποτελεί μονομερώς ασκούμενο κυριαρχικό δικαίωμα, να προεκτείνουμε την Αιγιαλίτιδα ζώνη στα δώδεκα μίλια και αυτομάτως ο εθνικός εναέριος χώρος να πάει και αυτό στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Για να μην παραπονιούνται οι Τούρκοι ότι δεν εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Όσο έχουμε κάτω, θα έχουμε και απάνω. Ούτε κατά διάνοιαν το σκεφτόμαστε αυτό. Όταν έχουμε ορίσει και μάλιστα δια στόματος του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών, οτι κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι Μίλια. Τα έξι μίλια, ναι. Λοιπόν, άρα τι κάνουμε αν συζητήσουμε αυτό το οποίο δηλώνουμε επισήμως δια χειλέων Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών ότι προτιθέμεθα να συζητήσουμε και το παρουσιάζουμε και ως άθλο, θα συζητήσουμε κυριαρχικά μονομερώς ασκούμενα δικαιώματα της Ελλάδος. Τίποτα άλλο!»

«Διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Γιατί εδώ θα γίνει μια φοβερή προπαγάνδα.»

«θα κάνουν ψυχολογικό μασάζ στον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν υποχρεούται να ξέρει διεθνές δίκαιο. Λέω λοιπόν, θα πούνε, μα αυτά θα τα λύσει το δικαστήριο. Ναι, βεβαίως θα τα λύσει το δικαστήριο αν πάμε στο δικαστήριο. Προσέξτε όμως, το δικαστήριο θα λύσει αυτά τα οποία θα καταγραφούν ως δικάσιμα στο συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία.»

«Εάν βάλουμε στο συνυποσχετικό αυτό την αιγιαλίτιδα ζώνη, όπως καταλαβαίνετε, θα συζητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα μονομερώς ασκούμενα της Ελλάδος.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ