Πριν ένα μήνα ανοιχτά της Κάσου υπήρξε ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό όταν τουρκικά πολεμικά πλοία φέρονται να εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνες, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας με πηγές από τουρκικό υπουργείο Άμυνας πανηγύρισε, γράφοντας ότι η Αθήνα αναγνώρισε ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κάσο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε άδεια από την Άγκυρα για τις εργασίες.
Μάλιστα συνέδεσε το θέμα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο υποστηρίζοντας ότι με αυτή την κίνηση το αποδέχθηκε η Αθήνα.
Για «νέα τουρκική επίδειξη επιθετικότητας Κάσος Νο 2», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου και ρωτά εάν εντάσσεται «στο πλαίσιο άραγε της “καλής συμφωνίας” Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γ. Γκιουλέρ;».
Στην ανακοίνωση της εξηγεί: «Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΜΜΕ, η τουρκική φρεγάτα F 493 TCG Gelibolu έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή της Κάσου όπου εκτελεί εργασίες, σύμφωνα με ελληνική ΝΑVTEX, το ιταλικό σκάφος IEVOLI RELUME. Η τουρκική προκλητική παρουσία δεν έχει προκαλέσει, μέχρι τώρα, καμία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης…».
Ακολούθως ρωτά η κυρία Δούρου:
«Θεωρεί άραγε το ΥΠΕΞ “υπόθεση ρουτίνας” τη νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο;
Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της αφωνίας- απραξίας, με τη μη καταγγελία της επιθετικής και παράνομης στάσης της Τουρκίας, με τη μη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού δικαίου, υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας;
Άραγε αυτή η παθητική στάση της κυβέρνησης αποτελεί την εθνική στρατηγική έναντι των τουρκικών προκλήσεων – το “τίμημα” για τα “ήρεμα νερά του Αιγαίου” προς όφελος της Τουρκίας, σε βάρος της Διακήρυξης της Αθήνας;».