Εθνικά θέματα

Γ. Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Η Ελλάδα σέβεται τη Συμφωνία και την Ευρωπαϊκή προοπτική αλλά δεν θα δώσουμε "λευκή επιταγή"

Την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την τρίτη συμμετοχή της (μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006), με την ιδιότητα του κράτους μη-μόνιμου μέλους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026 στη ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη 6η Ιουνίου στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Λίγες ώρες πριν από τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη, όπου την ερχόμενη Πέμπτη εγκρίνεται η υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-26, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την επικείμενη εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μια σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, καθώς μεγιστοποιεί το διεθνές κύρος και την επιρροή της χώρας, σε μια σύνθετη γεωπολιτική συγκυρία, όπου η Αθήνα θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

"Η επικείμενη εκλογή της Ελλάδας ως μη-μόνιμου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 θα αποτελέσει μια σημαντική επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής, καθώς αφενός θα ενισχυθεί το διεθνές κύρος της χώρας μας και, αφετέρου, θα θεμελιωθεί η δυνατότητά της να συνδιαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική μέσω αποφάσεων και ψηφισμάτων και να μεγιστοποιεί το διεθνές της κεφάλαιο. Η εκλογή μας θα είναι το επιστέγασμα μίας εθνικής εκστρατείας, η οποία οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με συστηματικότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη υποστήριξη" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

"Θα είναι η τρίτη φορά στην Ιστορία που η Ελλάδα θα έχει την τιμή και την ευθύνη να είναι μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η φορά, ωστόσο, διαφέρει ουσιωδώς από τις προηγούμενες. Και τούτο διότι σήμερα είναι εξαιρετικά υψηλός ο βαθμός συνθετότητας του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Από τη θέση αυτή, η χώρα μας θα συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων υπερασπιζόμενη την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», τη θαλάσσια ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της αστάθειας και της επιθετικότητας, με τη συμμετοχή μας αυτή αναλαμβάνουμε την ευθύνη να εργασθούμε για το οικουμενικό καλό και την ευημερία των επόμενων γενεών." πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση διενεργείται βήμα- βήμα, με τις δύο πλευρές μετά και την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν να οδηγούνται στην κανονινοκοποίηση του διαλόγου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι δίπλα στις διαφωνίες μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες, εκτιμώντας ότι έχει διαμορφωθεί κλίμα αμοιβαίας συνεννόησης και πώς οι δύο ηγεσίας μπορούν πλέον να συζητούν ακόμα και για τα δύσκολα χωρίς να προκαλείται κρίση.

«Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι πρώτα από όλα να έχουμε μία περίοδο ησυχίας χωρίς εντάσεις και απειλές στο Αιγαίο. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την προσέγγιση αυτή ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για τη Βόρεια Μακεδονία

Αναφορές και σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με τον υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτικής τους, δεν πρόκειται όμως να δώσει λευκή επιταγή.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: "Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου και του επικεφαλής του VMRO_DPMNE υπονομεύουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεσμεύει ανεξαιρέτως την εκάστοτε ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Υπογραμμίσαμε την υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφώνεται πλήρως με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική ονομασία της χώρας και προβάλαμε σε όλα τα διεθνή φόρα την ανάγκη συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε εγκαίρως επισημάνει τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε η Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε, ωστόσο, ξεκαθαρίσει ότι, εφόσον η Συμφωνία αυτή θα επικυρωνόταν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα δέσμευε τη χώρα. Βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι η τήρηση των συμπεφωνημένων. Η Ελλάδα με συνέπεια υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο και σέβεται τη Συμφωνία ως επικυρωθείσα Διεθνή Συνθήκη. Το ίδιο απαιτούμε και από τη Βόρεια Μακεδονία.

Ως προς την Αλβανία, δηλώνουμε σαφώς ότι ο σεβασμός του κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν είναι θέμα διμερές, αλλά απαίτηση του Δικαίου της Ε.Ε.

Είναι αυτονόητο ότι η συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις αυτές εγγυήσεις θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ως θέμα αρχής ότι το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων περνάει μέσα από την τήρηση κανόνων, αρχών, υποχρεώσεων, μέσα από την αυστηρή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ομως, αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική διέπεται από κανόνες και υποχρεώσεις. Δεν είναι λευκή επιταγή".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...