Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής είναι καθημερινή και αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της κοινής μας αφοσίωσης στο να βρεθούν λύσεις για το περιβάλλον, επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη του 1ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ με θέμα τη Θάλασσα (Our Ocean Film Festival) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευκαιρία της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (Our Ocean), η οποία φιλοξενείται από τη χώρα μας.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσούνης, το συνέδριο αυτό, αλλά και το φεστιβάλ κινηματογράφου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «επίκαιρες και προσανατολισμένες σε λύσεις συζητήσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον», ενώ εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιηθούν.
Σημείωσε πως «όλα τα έθνη που συμμετέχουν σε αυτή την παγκόσμια διάσκεψη, προωθούν πρωτοβουλίες και πολιτικές που καταπολεμούν την κλιματική κρίση», ενώ τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη αλιεία και να επιβάλλουμε επιστημονικές και τεχνολογικές συνεργασίες.
«Όλες οι χώρες φαίνεται να συμφωνούν ότι υπάρχει κρίση και ότι το έργο είναι σημαντικό για ένα βιώσιμο, πλούσιο και διαρκές μέλλον και όμως δεν κάνουμε αρκετά», τόνισε και προέτρεψε όλους να κάνουν ακόμη περισσότερα. Σημείωσε ακόμη, ότι το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε, ενώ προσκαλεί τους θεατές να εμβαθύνουν στον πλούτο των ωκεανών και των παράκτιων κοινοτήτων.
«Τις επόμενες δύο ημέρες, ελπίζω ότι, όχι μόνο θα απολαύσουμε το κινηματογραφικό ταξίδι, αλλά μέσα από τη μαγεία του κινηματογράφου θα μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα, να τροφοδοτήσουμε τις σημερινές μας δράσεις και να χαράξουμε μια συστημική πορεία προς τα εμπρός για τη διατήρηση των ωκεανών», ανέφερε.
«Ξέρω ότι όλοι σας έχετε ένα όνειρο: ονειρευόμαστε και εργαζόμαστε για την ημέρα που δε θα χρειάζεται πλέον να συναντηθούμε για να συζητήσουμε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γη», σημείωσε ο κ. Τσούνης. «Δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν είναι σήμερα» πρόσθεσε, αλλά «όλοι ελπίζουμε ότι θα αφήσουμε τον κόσμο καλύτερο απ' ό,τι τον βρήκαμε». Γι' αυτό, κατέληξε, «συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, ώστε μια μέρα να έρθουμε στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε την αποστολή που επετεύχθη. Ελπίζω ότι αυτή η μέρα θα έρθει σύντομα».