Μετά από 4 χρόνια στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποστρατεύεται ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος λαμβάνοντας τον τίτλο του επί τιμή αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ανάλογο τίτλο λαμβάνουν για τα όπλα τους οι πρώην αρχηγοί Στρατού Ξηράς αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης και Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κράτησε κάτι λιγότερο από μία ώρα καθώς οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί.
Μητσοτάκης: Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη
Ο πρωθυπουργός σχολίασε σχετικά: «Η τετραετής θητεία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων. Αλλά και με χρόνια σημαντικής αμυντικής και διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας.
Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη. Τόσο απέναντι σε προκλήσεις συμβατικής ή και υβριδικής μορφής, όσο και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Στρατηγός επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Τον ενισχυμένο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας.
Πρωτοστάτησε στη στρατηγική μας συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες. Ενώ εργάστηκε μεθοδικά για την στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης
Τέλος έδωσε νέα διάσταση στην παράδοση της καθοριστικής συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων. Ως αληθινός Αρχηγός, πάντοτε υπηρέτησε πρώτος το καθήκον προς την πατρίδα.
Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες».
Με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναλαμβάνουν
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης
Αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης
Αρχηγός ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευθέριος Κατάρας και
Αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης
Στην Τουρκία η κρατική ραδιοτηλεόραση μεταδίδοντας την είδηση σχετικά με την νέα ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εστίασε στο γεγονός πως ο νέος ΑΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης διετέλεσε διοικητής της ΑΣΔΕΝ αλλά προφανώς μπερδεύοντας την τελευταία του διοίκηση στην ΔΕΠ (Διοίκηση Ειδικού Πολέμου) ανέφεραν ως έτος ίδρυσης της ΑΣΔΕΝ το 2022. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τους γείτονες πως η ΑΣΔΕΝ ως μείζονα Διοίκηση συγκροτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1945 στην Αθήνα ως Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής. Από το 1961 εξελίχθηκε από μια εδαφική αμυντική δύναμη σε έναν σχηματισμό μεγέθους σώματος στρατού, επιβλέποντας τις τέσσερις Διοικήσεις Εθνοφυλακής της περιοχής του Αιγαίου. Στις 26 Οκτωβρίου του 1961 μετονομάστηκε σε Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), για να αντικατοπτρίζει το διευρυμένο ρόλο της.
Αν πάλι με όσα έχουν συμβεί ήθελαν να αναφερθούν στην ίδρυση της ΔΕΠ, αυτή έγινε στις 27 Απριλίου του 2021
Τι μετέδωσε η TRT
Η TRT μετέδωσε: «Ο Αρχηγός της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Δημήτρης Χούπης διορίστηκε στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του οποίου έληξε η τετραετής θητεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ατζέντα τον καθορισμό των νέων ονομάτων που θα αντικαταστήσουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, των οποίων η θητεία έχει λήξει.
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ο Δημήτρης Χούπης διορίστηκε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Γιώργος Κωστίδης Αρχηγός ΓΕΣ, ο Δημήτριος Ευάγγελος Κατάρας Αρχηγός ΓΕΝ και ο Δημοσθένης Γρηγοριάδης Αρχηγός ΓΕΑ.
Μιλώντας μετά την απόφαση, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η θητεία του Φλώρου ως αρχηγός του ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια δύσκολη γεωπολιτική περίοδο τόσο από εθνική όσο και από διεθνής άποψη και ότι υπηρέτησε τη χώρα και σε περιόδους φυσικών καταστροφών και ειδικών αναγκών.
Γεννημένος το 1965, ο Χούπης υπηρέτησε ως Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), η οποία ιδρύθηκε για την προστασία των νησιών του Αιγαίου το 2022».
Δένδιας: Νέα εποχή με νέα ηγεσία στις ΕΔ για ριζικές αλλαγές
Ως προς τα υπόλοιπα, ο υπουργός Νίκος Δένδιας μιλώντας σχετικά με την αποστολή της νέας ηγεσίας δήλωσε:
«Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της Κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια.
Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030.
Ένα Σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα.
Η νέα ηγεσία καλείται να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή.
Στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες.
Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική.
Η αλλαγή αφορά σε 3 βασικούς πυλώνες:
Πρώτος πυλώνας η πλήρης αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στόχος ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας.
Από την αναδιάταξη Σχηματισμών/Μονάδων και τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου/χρήσης για την Άμυνα και την Πολιτική Προστασία, έως τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οφείλει να το αξιοποιήσει.
Με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, δημιουργείται ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Θα χρηματοδοτεί την παραγωγή των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προδιαγράψει, ενισχύοντας, παράλληλα, την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας.
Αυτονόητα, οι σύγχρονες Ενόπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων σε χρήση μέσων.
Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας. Με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ΕΑΣ. Με τη δημιουργία μιας υγειούς βάσης συνεργασίας με την Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία.
Τρίτος πυλώνας οι ανθρώπινοι πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων:
Με την επικείμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, με τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας των αξιωματικών, με τη διεύρυνση του σημαντικού ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών. .
Αυτονόητη προϋπόθεση στον τρίτο πυλώνα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προτεραιότητα η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ενστόλων μας, για την οποία θα ξεκινήσει σύντομα η Α΄ Φάση ενός μεγαλόπνοου οικιστικού προγράμματος και η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων περιλαμβάνουν την αναθεώρηση στη θητεία των στρατεύσιμων. Τη μετάβαση από τη «Θητεία-Αγγαρεία» στη «Θητεία-Εφεδρεία» και στη «Θητεία-Ευκαιρία».
Σε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση το φιλανδικό μοντέλο με τις κατάλληλες προσαρμογές και την πρόβλεψη επανεκπαίδευσης σε τακτά διαστήματα σε εθελοντική βάση, αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων σε όσους το επιλέξουν.
Αυτές τις εθνικές προτεραιότητες καλείται να εφαρμόσει η νέα ηγεσία.
Ένα νέο δόγμα που συνιστά αλλαγή σελίδας και οδηγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Μια αλλαγή απόλυτα επιβεβλημένη, για να μην πω καθυστερημένη. Πέρα από τον μέχρι πρότινος ορίζοντα.
Μια αλλαγή που θα αυξήσει τις δυνατότητες αποτροπής κάθε απειλής, και θα ενισχύσει το ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταντίνο Φλώρο για την προσφορά του κατά τη μακρά διαδρομή του στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και Ναυτικού Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση.
Με την πεποίθηση ότι νέα ηγεσία θα ανταποκριθεί στο καθήκον της, εύχομαι στο νέο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και στους νέους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, Ναυτικού Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα, Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, κάθε επιτυχία στο έργο τους».
Κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές έπλεξαν το εγκώμιο του απερχόμενου ΑΓΕΕΘΑ λέγοντας: Η κρίση στον Έβρο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ή μικρότερες κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στα 4 χρόνια της θητείας του στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Οι Ένοπλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία του, ενισχύθηκαν και οι στρατηγικές υποδομές αναβαθμίστηκαν αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο στρατός ήταν παρών και στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως οι μεγάλες πλημμύρες Daniel και Ιανός ή οι mega – fires που ξέσπασαν στη χώρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους, όπως η πανδημία Covid-19 όταν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν τα mega – εμβολιαστικά κέντρα.
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εκπαιδευμένος στα καθήκοντα του υποβρυχίου καταστροφέα και έχοντας περάσει από μια σειρά κρίσιμων θέσεων στις Διευθύνσεις Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων, τοποθετήθηκε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2020, με τη θητεία του που συνέπεσε με μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων, αλλά και σημαντικής διπλωματικής και αμυντικής αναβάθμισης της χώρας να παρατείνεται για ακόμη ένα έτος στις 16 Ιανουαρίου 2023.
Στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο Στρατηγός Φλώρος συνέβαλε σημαντικά, όπως τόνισε και σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην επιτυχημένη διαχείριση κρίσεων συμβατικής αλλά και υβριδικής μορφής, όσο και το σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που άφησε τα σημάδια της και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κωνσταντίνος Φλώρος επέβλεψε και την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος απαραίτητων εξοπλισμών.
Παράλληλα προώθησε τη διακλαδική συνεργασία ανάμεσα στο Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, το ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και τη στενότερη συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες συμμαχικές χώρες, που έρχονταν για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην αναβάθμιση του ελληνικού στρατιωτικού ρόλου στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Στο ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση επέλεξε μια νέα ηγετική ομάδα, με σημαντική επιχειρησιακή και οργανωτική εμπειρία για να συνεχίσει και ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό έργο.
Η νέα ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων, όπως σημείωναν από την κυβέρνηση, καλείται να συνεχίσει τη διαδικασία μετεξέλιξης, με βασικά χαρακτηριστικά τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ενσωμάτωση και αποτελεσματική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών και την ομαλή ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, όπως π.χ. των φρεγατών Belharra, των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, F-16 Viper και F-35, των πυραυλικών συστημάτων Spike-NLOS και αρκετών άλλων που βρίσκονται στο στάδιο της προμήθειας.
Έμφαση θα δοθεί επίσης στην αύξηση της διαθεσιμότητας των διαφόρων τύπων οπλικών συστημάτων, καθώς και στη μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων και γενικότερα στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς των Ένοπλων Δυνάμεων.
Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συστηματικής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και συντελεστών στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής συνολικής αντιμετώπισης των προκλήσεων εθνικής ασφαλείας, που απέδωσε καρπούς τα τελευταία χρόνια».
ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται έμπρακτα δίπλα στο προσωπικό, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων
Από την αντιπολίτευση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ επιλέχθηκε η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγχαίρουμε του νέους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ , ΓΕΣ , ΓΕΝ και ΓΕΑ και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στήριζε και στηρίζει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και θεωρεί δεδομένο ότι η επιλογή γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται έμπρακτα δίπλα στο προσωπικό, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του αξιόμαχου και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού».