Η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν συνεχίζεται με τους πρώτους 22 απεγκλωβισμένους να φτάνουν το πρωί της Τρίτης στην Ελευσίνα με πτήση C-27 που αφού απογειώθηκε από την αεροπορική βάση του Ασουάν, πέταξε στο Τζιμπουτί, πήρε τα 22 άτομα, επέστρεψε στην Αιγυπτιακή βάση για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Κατά την διάρκεια της πτήσης από το Ασουάν στο Τζιμπουτί και κατά την επιστροφή στο αιγυπτιακό αεροδρόμιο, στο αεροπλάνο επέβαινε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
Με βάση και την εμπειρία του στην διαχείριση κρίσεων έλαβε εντολή του πρωθυπουργού να μεταβεί μαζί με τους 12 έλληνες κομάντος στο αιγυπτιακό αεροδρόμιο και να λειτουργήσει ως σύνδεσμος και συντονιστής επί του πεδίου της όλης επιχείρησης.
Ο Νίκος Δένδιας την ίδια στιγμή κατακεραύνωνε την ΕΕ για την αδυναμία της να δράσει συντονισμένα: «Στο Συμβούλιο Υπουργών σήμερα θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Josep Borrell και δέχθηκε το αίτημά μου. Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχαριστήσω τον Josep Borrell για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως να ευχαριστήσω και την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, την κυρία Colonna, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, την κυρία Baerbock, και της Ιταλίας, τον κύριο Antonio Tajani, για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.
Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο. Είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η Στρατηγική Πυξίδα και, μάλιστα, με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό.»
Η επιχείρηση «Κόσμος» με τον κωδικό «Χαρτούμ» θα συνεχιστεί έως ότου απομακρυνθούν όλοι οι έλληνες πολίτες αλλά και πολίτες άλλων κρατών που έχουν ζητήσει την συνδρομή της Αθήνας όπως η Κύπρος.
Ερωτηματικό που μένει να διαλευκανθεί τις επόμενες ημέρες είναι το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ που αναφέρει πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα απομακρύνουν από το Σουδάν και έλληνες πολίτες.
«Στο Σουδάν ζουν 2600 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο της χώρας κι έχουν αρχίσει οι απεγκλωβισμοί. Οι άμαχοι πολίτες θα ταξιδέψουν στην Αιθιοπία δια ξηράς και από εκεί θα φτάσουν στην Τουρκία με αεροπλάνο. Στο καραβάνι, το οποίο θα ταξιδέψει για περίπου μία ημέρα, συμμετέχουν και πολίτες χωρών, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Μαλαισία, η Τσεχία και η Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με 8 κιλά αποσκευών και άνετα ρούχα.
Το Πενταπόσταγμα επικοινώνησε με πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών που δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικό. Επομένως ή πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και εντυπωσιασμού με παράλληλο επικοινωνιακό πλήγμα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των οποίων το προσωπικό σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό δεν πρόκειται να πατήσει πόδι στο Σουδάν αφήνοντας άλλες χώρες να βγάλουν τους έλληνες πολίτες από την σπαρασσόμενη χώρα ή πρόκειται για συνεννόηση που έχει γίνει σε υψηλότερο επίπεδο. Το εγγύς μέλλον θα δείξει.