Μεγάλη “Φωτιά” που αφορά και την Ελλάδα, βάζει ο Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν) αποστέλλοντας μήνυμα για τον εορτασμό του Νορβιού στην περιοχή του Όρους Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.
Υπογραμμίζοντας την 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Bayık τόνισε ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να “σπάσει”.
“Πρόκειται να τιμήσουμε την 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης με το να την “σπάσουμε”.
Η κουρδική σφαγή έχει γίνει μέχρι τώρα μέσω αυτής της συνθήκης. Τώρα, ο λαός μας πρέπει να “σπάσει” αυτή την πολιτική και τη συμμαχία και να ανοίξει το δρόμο για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή για τον εαυτό του.
Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους.
Ο λαός μας πρέπει να εκφράσει ότι θέλει να ζήσει ελεύθερα στα εδάφη του. Δεν δεχόμαστε τίποτα άλλο. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι. Ας καταργήσουμε τη συμμαχία της Λωζάνης. Είμαστε στην τελική φάση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να στοχεύσουν στη νίκη.
Η τουρκική συμμαχία AKP-MHP πρέπει να ανατραπεί για να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική δημοκρατία στην Τουρκία. Οι αντάρτες γράφουν ιστορία στα βουνά του Κουρδιστάν.
Οι αντάρτες δεν επέτρεψαν στο γενοκτονικό τουρκικό κράτος να πετύχει τους στόχους του. Οι αντάρτες μας έχουν νικήσει το τουρκικό κράτος.
Οι Κούρδοι αντάρτες δεν επέτρεψαν στο γενοκτονικό τουρκικό κράτος να καταλάβει πλήρως το Βόρειο Ιράκ, ούτε επέτρεψαν στην Τουρκία να πραγματοποιήσει τον στόχο του τουρκικού Εθνικού Συμφώνου”, τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Τι θα κάνει η Ελλάδα μπροστά σε αυτά τα σχέδια τα οποία δυστυχώς συμπίπτουν με τα τουρκικά σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο;
Τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται στην περιοχή μας, στην οποία πληθαίνουν οι εντάσεις που βασίζονται πάνω σε τεράστια συμφέροντα που έχουν σχέση με εθνοτικά, ενεργειακά και στρατηγικά ζητήματα.
Τα τελευταία χρόνια και η Τουρκία με διάφορες μεθόδους και αιτιάσεις επιχειρεί εμμέσως πλην σαφώς να προβεί στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, βάσει της οποίας χαράχθηκαν τα σύνορα με τις όμορες της χώρες και συνεπώς και με την Ελλάδα.
Τυχόν αναθεώρηση εν τω συνόλω της εν λόγω Συνθήκης θα σήμαινε όμως και την επανεξέταση από την Διεθνή Κοινότητα ακόμη και της δημιουργίας Κουρδικού κράτους κάτι το οποίο τρέμει η Τουρκία, ενώ πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι υπάρχουν μυστικές ρήτρες στην Συνθήκη της Λωζάνης.
Από την υπογραφή την συνθήκης της Λωζάννης το 1923, οι κοσμικοί εθνικιστές, ή οι κεμαλιστές, οπαδοί του πρώην προέδρου Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, θεωρούν τη συνθήκη μια μεγάλη νίκη, ενώ οι ισλαμιστές την απεικονίζουν ακόμη και σήμερα με αντίθετο τρόπο, ακολουθώντας θεωρίες συνωμοσίας για να πετύχουν τα σχέδια τους.
Στην Τουρκία υπάρχει πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση ότι «ετοιμάζεται μια μεγάλη συνωμοσία εναντίον του τουρκικού λαού» από τις ΗΠΑ και την δύση".
Μια νέα “Λωζάννη” όμως σε ένα υποθετικό σενάριο, θα ήταν απόρροια μιας σοβαρής διένεξης με “στρατιωτικά μέσα”, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο", είχε αναφέρει ο ηγέτης των Κούρδων Μ.Καραγιλιάν πριν κάποιο διάστημα, ο οποίος ξέρει πολλά σίγουρα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους Τούρκους.