Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ισχυροποιείται η Ελλάδα! Έχει ''υψωθεί'' ένα συμμαχικό ''τείχος''- Πως οι συνεκπαιδεύσεις των ΕΔ & οι κινήσεις Δένδια- Φλώρου βοήθησαν σε αυτό

Αναμφίβολα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τόνοι έχουν πέσει στα ελληνοτουρκικά καθώς έχουν εκλείψει οι επιθετικοί τόνοι και ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως έχει εκλείψει και η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας μέσω ενεργειών επί του πεδίου, όπως η παράνομη αλιεία ή η παράνομη δέσμευση περιοχών με NOTAM και NAVTEX από την πλευρά της Άγκυρας.

Η αναμενόμενη για πολλούς, θερμή κρίση φαίνεται ωστόσο πως απομακρύνεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, για πολλούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους σεισμούς στην Τουρκία.

Η ραγδαία αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος σε συνδυασμό με τον διπλωματικό μαραθώνιο του Νίκου Δένδια είναι σίγουρα μιας σημαντική παράμετρος, καθώς πέρα από τα όπλα υπάρχει και ένα συμμαχικό «τείχος».

Αυτό το συμμαχικό «τείχος» ωστόσο θα ήταν μια απλή ρητορική αν δεν υπήρχε και ένας ακόμα παράγοντας που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας όπως ίσως του αξίζει και που δίνει σάρκα και οστά στις συμφωνίες της χώρας με χώρες φιλικά προσκείμενες προς αυτήν.

Ο λόγος για την…στρατιωτική διπλωματία!

Η Στρατιωτική Διπλωματία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας και μία αποτελεσματική μέθοδο για την οικοδόμηση διμερών και περιφερειακών σχέσεων όπως τουλάχιστον αναφέρει και ο Sachar στο βιβλίο του Military diplomacy through arms transfers: A case study of China. Strategic Analysis

Στο ΓΕΕΘΑ έχουν μελετήσει συστηματικά την αξία του είδους αυτού της διπλωματίας και όπως φαίνεται τόσο από τις διμερείς επαφές του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου που είναι συνεχείς, όσο και από την συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολυεθνικές ασκήσεις, εφαρμόζεται αδιάλειπτα και με κάθε πιθανή ευκαιρία.

Χαρακτηριστική περίπτωση πρόσφατης συμμετοχής της χώρας σε πολυεθνική άσκηση είναι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συμμαχική Άσκηση «DYNAMIC MANT 2023» ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου. Η άσκηση αυτή διεξάγεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτήν με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ, η οποία είναι ενταγμένη στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΠΙΠΙΝΟΣ, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), καθώς και με 1 Επιτελή από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ ως Special Operation Command and Control Element (SOCCE) επί της Φ/Γ ΨΑΡΑ, για τον συντονισμό και έλεγχο των αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF Playbook). Η Άσκηση «DYNAMIC MANTA 2023» είναι τύπου LIVEX/ASW/ASUW (Live Exercise/Anti Submarine Warfare/Anti Surface Warfare), διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο και στον Πόλεμο Επιφανείας, για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η πρόσφατη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική Άσκηση «SPEARS OF VICTORY 23» στην Σαουδική Αραβία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην αντίστοιχη άσκηση που έλαβε χώρα το 2022 στην Σαουδική Αραβία με 2 Αξιωματικούς ως Παρατηρητές, ενώ στην «SPEARS OF VICTORY 23» με 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο υποστήριξης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο κατά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο του 2022.

Πέρα όμως από την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε Πολυεθνικές ασκήσεις δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για στρατιωτική διπλωματία αν δεν υπήρχαν και οι επαφές πρόσωπο με πρόσωπο τόσο του ΑΓΕΕΘΑ όσο και των υπολοίπων Αρχηγών.

Οι πλέον χαρακτηριστικές των τελευταίων μηνών είναι η συνάντηση που είχε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο γραφείο του με τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ (USA Chief of Staff of the Army) Στρατηγό James C. McConville. Η συνάντησή τους ήταν η δεύτερη το περασμένο έτος, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Amir Eshel.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 08 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία κατόπιν πρόσκλησης του Oμολόγου του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili. Μία εβδομάδα νωρίτερα στις 31 Οκτωβρίου και μέχρι την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, στην Ιορδανία προκειμένου να παραβρεθεί στην 13η Special Operations Forces Exhibition (SOFEX-22), κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordan Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Από την Τρίτη 30 Αυγούστου έως την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστρατήγου Osama Roshdy Askar και σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ την 23 Νοεμβρίου 2021.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι του ΑΓΕΕΘΑ στο εξωτερικό για το εγγύς μέλλον, ωστόσο όμως, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς η στρατιωτική διπλωματία όντας πιο κοντά στο πεδίο, προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό σε πραγματικό χρόνο.

Αν μη τι άλλο, κρίνοντας κανείς από το πως έχουν αντιδράσει ή τοποθετηθεί οι χώρες που επισκέφτηκε ο ΑΓΕΕΘΑ στο πρόσφατο παρελθόν, στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, η στρατιωτική διπλωματία αποδίδει τα μέγιστα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ