Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Πρόβλεψη σοκ από Forbes: Αλλάζει η ισορροπία των δυνάμεων στη Μεσόγειο- Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα & F-16 στην Τουρκία;

Μεγάλες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον προκάλεσε το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να φέρει προς έγκριση στο Κογκρέσο την πώληση εξελιγμένων F-16 στην Τουρκία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το περιοδικό Forbes σε άρθρο του Paul Iddon, ορμώμενο από τις δημοσιεύσεις των τελευταίων ημερών, τονίζει ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ελπίζει να κερδίσει την έγκριση από το Κογκρέσο, για να πουλήσει εκσυγχρονισμένα F-16 στην Τουρκία και μαχητικά F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα.

Εάν εγκριθούν, αυτές οι συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έχουν αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Και συνεχίζει το άρθρο, Η Τουρκία έχει εμποδίσει την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών, απαιτώντας να διακόψουν τους δεσμούς τους με διάφορες κουρδικές ομάδες. Επιπλέον, αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης είπαν στο δημοσίευμα ότι η έγκριση της πώλησης από το Κογκρέσο «εξαρτάται από τη συναίνεση της Τουρκίας» για αυτό το θέμα.

Η Τουρκία ζήτησε για πρώτη φορά να αγοράσει 40 καινούργια αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 συστήματα εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα F-16 της τον Οκτώβριο του 2021, σε μια συμφωνία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επέλεξε περισσότερα F-16, αφότου είχε αφαιρεθεί από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter το 2019 και της απαγορεύτηκε να αγοράσει οποιοδήποτε από τα μαχητικά αεροσκάφη, επειδή έλαβε πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία. Η Άγκυρα είχε σχέδια να αγοράσει έως και 100 F-35 για την αεροπορία της.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει σκεφτεί να αγοράσει 20-40 μαχητικά F-35. Η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα εγκρίνει οποιοδήποτε αίτημα της Αθήνας για αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη. Δεν μπορεί, ωστόσο, να ειπωθεί το ίδιο για το τουρκικό αίτημα για τα F-16.

Ο Πρόεδρος Joe Biden έχει από καιρό ταχθεί υπέρ της πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία και έχει εκφράσει επανειλημμένα την αισιοδοξία ότι μπορεί να κερδίσει την έγκριση από το Κογκρέσο.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022 στη Μαδρίτη, είπε ότι μια πώληση F-16 δεν θα ήταν «αντιστάθμισμα» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που απαιτεί ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών μελών της συμμαχίας.

Μετά το δημοσίευμα της WSJ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Bob Menendez, εξέδωσε δήλωση, χαιρετίζοντας τη συμφωνία για τα ελληνικά F-35, αλλά ήταν «έντονα» αντίθετος στην πώληση οποιουδήποτε «νέου αεροσκάφους F-16 στην Τουρκία».

Η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα – σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη προμήθεια είκοσι τεσσάρων μαχητικών Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς από τη Γαλλία και την αναβάθμιση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των F-16 στην πιο προηγμένη διαμόρφωση Block 72 – θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι τού πολύ μεγαλύτερου τουρκικού στόλου. Αυτό θα παραμείνει έτσι, ακόμα κι αν η Τουρκία εξασφαλίσει αυτή τη συμφωνία για τα F-16.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης της WSJ είναι, αρχικά, πολύ σημαντικό επειδή λειτουργεί ως ένδειξη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε αναμφισβήτητα να έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ανώτερος συνεργάτης στο Centre International de Formation Européenne.

«Πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν αδιανόητο να οραματιστούμε μια κατάσταση, όπου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουλήσουν πιο προηγμένα οπλικά συστήματα (κάθε είδους) στην Ελλάδα – και όχι στην Τουρκία», είπε. «Το γεγονός ότι τώρα αναλύουμε την πιθανή πώληση F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία σκιαγραφεί τη νέα, άνευ προηγουμένου τάση, που δείχνει ορισμένες προσαρμογές προτεραιότητων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Suleyman Ozeren, καθηγητής στο American University και ανώτερος συνεργάτης στο Orion Policy Institute, επεσήμανε ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης Biden για την πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν ήδη στην ημερήσια διάταξη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Προσθέτοντας τον όρο της συναίνεσης της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση Biden στοχεύει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα και, με τον τρόπο αυτό, να προβάλει ένα πιο πειστικό επιχείρημα ενώπιον του Κογκρέσου», είπε στον αρθρογράφο. «Η κυβέρνηση επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι, συμπεριλαμβάνοντας την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, για να ξεπεράσει κάθε αντίσταση από το Κογκρέσο».

Επιπλέον, ο Ozeren πιστεύει ότι οι συμφωνίες στοχεύουν στη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά σημείωσε ότι η ισορροπία έχει αλλάξει προς όφελος της τελευταίας τα τελευταία χρόνια.

«Πουλώντας F-35 στην Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα», είπε. «Αν δεν αλλάξει η περιφερειακή πολιτική της Άγκυρας, η βραχυπρόθεσμη στρατηγική των ΗΠΑ μοιάζει περισσότερο με την εξισορρόπηση της Τουρκίας με την Ελλάδα στην περιοχή παρά με την αναζήτηση μίας ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των δύο».

Αν και αυτό μπορεί να είναι πιθανό, η κυβέρνηση Biden δεν θέλει επίσης να αποξενώσει πλήρως την Τουρκία, δεδομένης της κρίσιμης θέσης της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην περιοχή.

«Ως εκ τούτου, η διοίκηση Biden αγωνίζεται να βρει έναν τρόπο να ευχαριστήσει όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία», είπε. «Επειδή η κρίση των S-400 δημιούργησε μια βαθιά δυσπιστία ως προς τη θέση της Τουρκίας απέναντι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η υπέρβαση αυτής της δύσκολης κατάστασης θα απαιτούσε από την Άγκυρα να κάνει μια σημαντική αλλαγή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της».

Η Τουρκία είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως μοχλό από την πρώτη μέρα, καθώς θεώρησε ότι ήταν πολιτικά επικερδές για εσωτερική και διεθνή κατανάλωση.

«Ωστόσο, για ορισμένους πολιτικούς με την εξουσία να ασκήσουν βέτο στη συμφωνία των F-16, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας», είπε. «Με το υπερβολικό παιχνίδι, η Άγκυρα θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της, ενισχύοντας παράλληλα άλλους παράγοντες που αντιτίθενται στην πώληση των F-16».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...