Λίγοι το πρόσεξαν, ελάχιστοι το αντελήφθησαν. Λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα ανώτατος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλη Βρετανίας (Secret Intelligence Servise) ,σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα".
Δεν γνωρίζουν ποιους συνάντησε και γιατί, αλλά αυτό το οποίο ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και της εξυγίανση της ΕΥΠ βασίσθηκε μερικώς σε βρετανικά πρότυπα, των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και η στήλη ''Βηματοδότης'', συνεχίζει, στην κυβέρνηση ωστόσο δεν έμειναν μόνον στα βρετανικά πρότυπα. Κοίταξαν και πώς λειτουργούν και άλλες ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες. Ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου (που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση), μου λένε κυβερνητικοί κύκλοι, ισχύουν ( με μερικές παραλλαγές) και σε βρετανικές και σε ολλανδικές, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα, «οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από παρέλευση τριών ετών από τη λήξη της άρσης, ή η δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, ή ακόμα ο διοικητής να είναι μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί και ορισμένα άλλα άρθρα.
Νέες δομές και γραφείο Τύπου
Στα γραφεία της ΕΥΠ προβλέπεται να προστεθούν τρείς νέες δομές:
-Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ για την πιο αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του
-Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ένα είδος "αδιάφθορων" μέσα στην ΕΥΠ, όπως συμβαίνει και στην Αστυνομία
-Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας με αρμοδιότητα την προβολή του έργου της υπηρεσίας αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Μείζον ζήτημα η κυβερνοασφάλεια
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα ήταν η πολυδιάσπαση των δομών της για την κυβερνοασφάλεια. Και επειδή οι εποχές έχουν αλλάξει, και ένα υβριδικό χτύπημα στα συστήματα ασφαλείας της χώρας δεν πρέπει να αποκλείεται, συστήνεται Επιτροπή συντονισμού για θέματα κυβερνοασφάλειας που θα λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο μεταξύ όλων των διευθύνσεων (του ΓΕΕΘΑ, της Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης)
Η επιτροπή θα δίνει κατευθύνσεις στην περίπτωση εξαιρετικού συμβάντος που ενέχει κίνδυνο, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την υλοποίηση της στρατηγικής για την κυβέρνοασφάλεια, θα εγκρίνει το σχέδιο εθνικής έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξει υβριδική απειλή.
Τέλος, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά, υπό προυποθέσεις, που θα ορίζονται από Προεδρικό Διάταγμα, μετά το "πράσινο" φως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Άγνωστο παραμένει εάν η αλλαγή που έγινε στο πρόσωπο του διοικητή της ΕΥΠ, να προέρχεται δηλαδή μόνο από τον διπλωματικό κλάδο ή από τα σώματα του Στρατού, ήταν πρόταση του Άγγλου βετεράνου. Και οι δύο υποδιοικητές πάντως, θα πρέπει να προέρχονται από το δημόσιο τομέα.