Ο ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστημιακό συγκρότημα του Μέριλαντ, ο άνθρωπος που με την επιμονή του επί 40 και πλέον χρόνια στο θέμα της ΑΟΖ, θεωρείται από τους ειδικότερους στο θέμα, μίλησε σήμερα στον 98.4 για τις θεατές και αθέατες πλευρές των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και το ύπουλο παιχνίδι των διατυπώσεων της Τουρκίας παρά το δίκαιο της θάλασσας, που δυστυχώς όπως σημειώνει βρίσκει ενδεχομένως από σύγχυση "ευήκοα ώτα" σε ορισμένους και στην Ελλάδα.
Ξεκαθαρίζει ότι τα 12ν.μ. χωρικά ύδατα , πουθενά αλλού στον κόσμο δεν "σαλαμοποιούνται" , όπως και η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ που κάναμε με την Αίγυπτο και για την οποία εκτίμησε ότι στο μέλλον ενδεχομένως να έχει δυσμενείς επεκτάσεις.
Είναι κλειδί όπως είπε ότι η οριοθέτηση σταματά στον 28ο μεσημβρινό ενώ θα έπρεπε να φτάνει μέχρι τον 30ο.
Διαφορετικά εμφανίζεται η πιθανότητα να συνορεύει η ΑΟΖ Αιγύπτου με την Τουρκία στο μέλλον , "διαγράφοντας" την επήρεια του Καστελλορίζου , ενώ η άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο θα κλείδωνε όλα τα αυτοδίκαια δικαιώματα μας με βάση το δίκαιο της θάλασσας.
Εξηγεί ακόμη γιατί είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο να προχωρήσουν επιτέλους οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Σημειώνει τέλος, πως όποια συζήτηση για επέκταση χωρικών υδάτων έως 12 ν.μ. νότια της Κρήτης, πέραν της "σαλαμοποίησης" θα είναι ολέθριο σφάλμα, αφού θα βγάζει εκτός τα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες της Γαύδου , που επίσης δικαιούται χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ