Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται από κράτη της ΝΑ Μεσογείου και όχι μόνο, μετά την επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου για τις ΑΟΖ τους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με άρθρο Κυπριακού ΜΜΕ, με τίτλο "ο Κύπριος απεσταλμένος λέει ότι οποιαδήποτε διαφωνία στα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο επιλύεται εύκολα", αναφέρει τα εξής:
"Η Κυπριακή αντιπροσωπεία που μετέβη στον Λίβανο την Παρασκευή για συνομιλίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι τυχόν διαφωνίες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα μπορούσαν να επιλυθούν εύκολα.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου που να μην μπορεί να επιλυθεί εύκολα», δήλωσε ο Κύπριος ειδικός απεσταλμένος Τάσος Τζιωνής, μετά τη συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν.
Ο Λίβανος και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα το 2007, αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ από το κοινοβούλιο του Λιβάνου και ως εκ τούτου δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.
Η Κύπρος οριοθέτησε τη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της με το Ισραήλ το 2010. Ο Λίβανος και το Ισραήλ οριοθέτησαν επίσημα τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορά τους την Πέμπτη, μετά από χρόνια έμμεσων συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Ο Αούν είπε ότι το επόμενο βήμα μετά από αυτό το επίτευγμα θα ήταν η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου με τη βόρεια γειτονική Συρία και η επανέναρξη των συνομιλιών με την Κύπρο στα δυτικά.
Μια προγραμματισμένη επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στη Δαμασκό από ανώτατη λιβανέζικη αντιπροσωπεία αναβλήθηκε επ' αόριστον αφού η συριακή κυβέρνηση είπε στη Βηρυτό ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή».
Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου και διαπραγματευτής των συνόρων, Ελίας Μπου Σάαμπ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι η προτεραιότητα."
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο , "Έρχεται νέος Αττίλας! Ισραηλινός σύμβουλος: Η Άγκυρα ετοιμάζει συμφωνία με τα Κατεχόμενα στην Κύπρο στα πρότυπα Τουρκίας-Λιβύης" , αναφερόμασταν στο τουρκικό σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε και το να πεισθεί το Ισραήλ να μεταφέρι το φυσικό του αέριο μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, ακυρώνοντας έτσι τον East-Med
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω στεκόμαστε στη δήλωση του Πρωθυπουργού του Λιβάνου ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου με τη βόρεια γειτονική Συρία και η επανέναρξη των συνομιλιών με την Κύπρο στα δυτικά, στην άρνηση της Συρίας να συζητήσει τώρα το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ της με τον Λίβανο, λέγοντας ότι "δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή" και στη δήλωση του αντιπρόεδου του κοινοβουλίου του Λιβάνου ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα.
Κοινώς πρώτα ο Λίβανος θα προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ του με την Συρία και μετά με την Κύπρο.
Πως επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι τη συμφωνία ΑΟΖ Ισραήλ-Λιβάνου στην Κύπρο
Σύμφωνα με δήλωση τύπου που κυκλοφόρησε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, «η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ προβλέπει επίσης ένα κοινό μοντέλο ανάπτυξης και κατανομή εσόδων μέσω τρίτου φορέα εκμετάλλευσης για ορισμένες περιοχές άδειας υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών. Αυτό το μοντέλο που αντανακλά παρόμοιες πρακτικές στον κόσμο, αποτελεί καλό παράδειγμα για την περιοχή και ειδικότερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους».
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, η Τουρκία αναφέρει ότι το συμβατικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κοινή χρήση των πόρων φυσικού αερίου γύρω από το νησί της Κύπρου.
Από τα παραπάνω οι Τούρκοι φαίνεται ότι μηχανεύονται μια λύση παρόμοια με εκείνη που προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία για τις ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, όπου υπάρχει πρόβλεψη για ένα κοινό μοντέλο ανάπτυξης και κατανομή εσόδων μέσω τρίτου φορέα εκμετάλλευσης, για ορισμένες περιοχές άδειας υδρογονανθράκων, στην υφαλοκρηπίδα των δύο κρατών, όπου 2 κράτη οι Τούρκοι εννοούν την Κύπρο και το ψευδοκράτος.
Αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι προϋποθέτει την αναγνώριση του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ Διεθνώς.
Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημάναμε ότι στις 15 Νοεμβρίου αναμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην Κύπρο σε σχέση με το ψευδοκράτος, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι μια ρωσική εταιρεία έκανε αίτηση στη διοίκηση της πολιτικής αεροπορίας για απευθείας πτήσεις προς την ΤΔΒΚ.
Ο υπουργός Μεταφορών της ΤΔΒΚ, Καθ. Δρ. Erkan Arıklı, δήλωσε: "Η δουλειά με τη Ρωσία συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Θα έχουμε απευθείας πτήσεις με άλλη χώρα εκτός από τη Ρωσία. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να δώσουμε καλά νέα στις 15 Νοεμβρίου.
Παράλληλα ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Ερντογάν έπεισε ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανότατα και τις δύο, να ανοίξουν "γραφεία που θα λειτουργούν βάσει ιδιωτικού δικαίου" στο ψευδοκράτος
Εκτίμηση μας είναι στις χώρες της ΕΕ που θα ανοίξουν γραγφεία συγκαταλέγεται η Ουγγαρία με τον Πρόεδρο της οποίας ο Ερντογάν συμπλέει σε πολλά θέματα.
Επίσης η Συρία είναι πολύ πιθανόν να είναι η δεύτερη χώρα που θέλει αεροπορική διασύνδεση με το ψευδοκράτος, η οποία αν προβεί σε τέτοια ενέργεια θα μπορεί να το αναγνωρίσει και να οριοθετήσει στη συνέχεια την ΑΟΖ της με εκείνη του ψευδοκράτους, παίρνοντας έτσι μερτικό από την πίτα των θαλάσσιων κοτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου μας. Φυσικά όταν λέμε Συρία, εννοούμε και Ρωσία ταυτόχρονα.
Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία και η Τουρκία θα μπουν σφήνα στις εταιρείες συμφερόντων της Δύσης, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κύπρου στα κοιτάσματά της.
Αποτέλεσμα να περιπλακεί και να καθυστερήσει η τόσο ζωτική από πλευράς ενέργειας εκμεταλλευσιμότητα για την ΕΕ, των Κυπριακών θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η Τουρκία τέλος έχει ήδη συνεγείρει τις χώρες του "Οργανισμού Τουρκικών χωρών", προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και τις χώρες του "Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης", οπότε και αναμένουμε εξελίξεις και από αυτές τις χώρες, με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Δυσάρεστη έκπληξη χωρίς να αποκλείεται παντελώς θα αποτελούσε τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον Λίβανο, που στην παρούσα φάση οριοθέτησε την ΑΟΖ του με το Ισραήλ.
.